Sapla saman yine karıştı..!

Özel Haber
Sapla saman yine karıştı..! Sapla saman yine karıştı..!
A- A+
Reklam

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, motorlu araç sektöründe haksız fiyat artışına sebep olan 100 bin mükellefin bakanlığın "RADAR" sistemine takıldığını bildirmesi sonrası, ikinci el araç satışına 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getiren düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni düzenlemenin haksız rekabetin önüne geçmesi ve fahiş fiyat uygulayanlar için çıktığı söylenmesine karşılık, galericilerin büyük bir kısmı fiyatları bayilerin değil şahısların arttırdığını iddia ederek, düzenlemenin kayıt dışı alım-satım yapan kesime yapılması gerektiğini söylüyor.

Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç, ikinci el otomobil ve arazi taşıtlarının satışına yönelik yeni düzenlemeyle ilgili Danıştay'a başvuracaklarını bildirdi.
Piyasa dengesini kim bozuyor?

Değişikliğin sistemi suiistimal edenleri içermediğine değinen Erkoç, “Bu yeni düzenleme ile bu kişiler nasıl engellenebilecek gibi sorular da önümüzde duruyor. Bununla birlikte sektör sorunlarıyla mücadele etmeye çalışan etik çerçevede işini yapan motorlu araç satıcıları günah keçisi ilan edilmeye çalışılıyor. Oysaki hali hazırda zaten bayilerden araç alamayan motorlu araç satıcıları bu konunun da tamamen dışındalar. Kayıt dışı çalışan ve araç alım satımını iş haline getiren kişiler için tedbir alınmalı. Türkiye’de yıllık yaklaşık olarak 750 bini sıfır, 8 milyon 250 bini ikinci el olmak üzere toplam 9 milyon araç satılıyor. Bugün ülke genelinde yapılan sıfır ve ikinci el araç satışlarının sadece 5’te 1’i bayi ve yetkili motorlu araç satıcıları tarafından gerçekleştiriliyor. Geri kalan beşte dörtlük kısmı ise kayıt dışı çalışan, bu işle alakası olmayan, fiyatların da yükselmesine neden olan bu kişilerce gerçekleştiriliyor” diye konuştu.

Galericilerin bu serzenişlerini incelemek için araç satış piyasasını ülkede yönlendiren www.sahibinden.com sitesinde Bolu’daki durumu inceledik.

Bolu’da RADAR çalışıyor mu?

Bugün itibariyle sitede Bolu ve ilçelerinden 14 sıfır kilometre otomobil ilanı bulunuyor. Bu araçların sadece 6’sı galerici yani bu işi resmi olarak yapan şahıslarca verilirken, 8’inin ise şahıs ilanı olduğu görülüyor. Yine arazi aracı olarak baktığımızda ise Bolu ilinden 11 ilan var. Bu araçların 6’sı galeri, 6’sı ise şahıs ilanı. Ve ilanlara baktığımızda da bayi satış fiyatının kat ve kat üstünde araçlar satışa konulmuş. Aracın modeline göre bir araçta bayi satışına göre 50 bin lira ile 1 milyon liraya yaklaşan fahiş fiyatlar satışta göze çarpıyor.

Galericilerin sıfır aracı alış ve satış faturalarını, devletin ilgili kurumlarına beyan etmek zorunda oldukları gerçeğini düşünürsek, akla şu soru geliyor. Bu şahıslar adına sıfır kilometre araç satanlar Bakan Nebati’nin bahsettiği RADAR’lıklar mı?

Satışta olan otomobillerin bayilerini aradığımızda ise uzun bir süredir araç stoklarının olmadığı için fiyat garantisi veremediklerini ve araç almak isteyen müşterinin aylarca beklemek zorunda kaldıklarını ifade ediyorlar. Araç alacak kişiye fiyat garantisi de veremediklerini söyleyen satış yetkilileri, aldıkları kaparo ile müşteriyi sıraya aldıkları, en iyi ihtimal 2 ay ve daha fazla sürede müşteriye istediği aracı teslim ettikleri ve gelen zamları da yansıttıklarını ifade etti.

Şimdi soru şu! Galerici zaten satmak için sıfır araç alırken bunu satışa koyması gayet normal. Peki bir vatandaş aylarca sıfır araba almak için bayide sıra bekledikten sonra aldığı aracı neden 1-2 ay sonra satışa koyar? Araba piyasasını galericiler mi yükseltiyor yoksa aldıkları araca yüksek kar marjı koyarak satan şahıslar mı yükseltiyor.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler