Tesadüfün bu kadarına da..!

Tesadüfün bu kadarına da..! Tesadüfün bu kadarına da..!
A- A+

Sayıştay Başkanlığı tarafından 2023 yılı kamu idareleri denetim raporları paylaşıldı. Sayıştay tarafından paylaşılan raporlar arasında Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin denetim sonuçları da yer aldı. Sayıştay’ın yaptığı denetimlerde, üniversite vakfı ile usulsüz işletme protokolü yapıldığı ve döner sermaye birimlerinin giderlerinin üniversite bütçesinden karşılandığı tespit edildi. Bu kapsamda Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi hakkında 2 usulsüzlük bulgusuna rastlandı.

“DOĞRUDAN PROTOKOL YAPILARAK KİRAYA VERİLDİĞİ GÖRÜLMÜŞTÜR”
Birinci bulguda, üniversitenin mülkiyetinde olan ya da üniversiteye tahsis edilen taşınmazların, Abant İzzet Baysal Üniversitesine kiralandığı tespit edildi. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Orman Bakanlığından tahsisli olan yerlerden 15 adet kantin, çay ocağı, dinlenme salonu, fotokopi büroları ile Üniversitenin mülkiyetinde ya da Hazineden tahsisli 3 adet kafeterya ve çay ocağı olarak kullanılan yerlerin 5072 sayılı Dernek ve Vakıfların Kamu Kurum ve Kuruluşları ile İlişkilerine Dair Kanun'a aykırı şekilde Abant İzzet Baysal Üniversitesi Araştırma Geliştirme Vakfına doğrudan protokol yapılarak kiraya verildiği görülmüştür” denildi.

Vakıf başkanının Rektör Mustafa Alişarlı olduğunun altı çizilerek, “Orman Bakanlığı ile yapılan protokolde Üniversiteye tahsis edilen yerlerin ilgili Vakfa işlettirileceği hükmü olsa dahi 5072 sayılı Kanun hükümlerine aykırılık teşkil ettiği için geçersizdir. Sonuç olarak; yukarıda belirtilen gerekçelerle, Üniversiteye ait taşınmazların doğrudan protokol ile söz konusu Vakfa kiralanmasının 5072 sayılı Kanun hükümlerine aykırı olduğu değerlendirilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

“ÜNİVERSİTE ÖZEL BÜTÇESİNDEN KARŞILANDIĞI GÖRÜLMÜŞTÜR”
Denetimler kapsamında tespit edilen bir diğer bulgu da “Döner sermaye birimleri tarafından kullanılan yerlere ait giderlerin üniversite bütçesinden ödenmesi” oldu.
Konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Döner Sermaye İşletmesi birimleri tarafından kısmen veya tamamen kullanılan yerlere ait elektrik, su ve ısınma giderlerinin tamamının Üniversite özel bütçesinden karşılandığı görülmüştür. Döner sermaye işletmesi birimlerine ait elektrik, su ve ısınma giderlerinin döner sermaye işletmesi tarafından karşılanması, döner sermaye biriminin gelirlerinden ayrılan işletme giderleri payının yeterli olmadığı durumlarda bu payın artırılması, işletme giderleri için ayrılan miktar var iken bu giderlerin döner sermaye bütçesinden yapılması gerekmektedir” açıklaması yapıldı.

İTİRAZ ÖNCESİ CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI YILMAZ’A ÖNEMLİ ZİYARET

Sayıştay Başkanlığı raporunun açıklanmasının ardından Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi yönetimi 15 günlük itiraz süreci başladı. Sayıştay Başkanlığı’na yapılacak itiraz öncesi ise Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a yapılan ziyaret dikkat çekti.

AK Parti Bolu Milletvekili Yüksel Coşkunyürek beraberinde Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürkan Öztürk ile birlikte Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ı makamında ziyaret ettiler.
Coşkunyürek ziyaretle ilgili; “Şehrimizin marka değeri üniversitemizin daha da gelişmesi ve kalkınması amacıyla yeni birimlerin ve yatırımların kazandırılmasına yönelik verimli bir görüşme gerçekleştirdik. Sn. Cumhurbaşkanı Yardımcımıza Bolumuza gösterdiği yakın ilgiden dolayı şükranlarımızı arz ediyoruz” şeklinde açıklama yaptı.

Üniversitenin gerçek sahibi ve bu günlere gelmesindeki tek güç olan İzzet Baysal Vakfı temsilcileri olmadan, Bolu AK Parti İl Başkanının dahil edilmediği böyle önemli ziyarette, üniversitenin gelişmesi açısından neler görüşüldü Bolu kamuoyu tarafından merak ediliyor.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler