“Yurt dışı inceleme(!) gezilerinize ne gördünüz, incelediniz merak ediyorum”

“Yurt dışı inceleme(!) gezilerinize ne gördünüz, incelediniz merak ediyorum” “Yurt dışı inceleme(!) gezilerinize ne gördünüz, incelediniz merak ediyorum”
A- A+
Reklam

Bolu Barosu geçmiş dönem Başkanı, CHP’nin önemli isimlerinden ve son olarak 28. Dönem CHP Bolu Milletvekili Aday Adayı olan Ferit Atalay, Bolu Belediyesi tarafından kavşaklara yerleştirilen objelerle ilgili çarpıcı tespitlerde bulundu.

Sosyal medya hesabından Bolu Belediyesi tarafından kavşaklara konulan objelerle ilgili görüşlerini açıkladığı bir paylaşım yapan Atalay, objelerin hiçbir sanatsal ve estetik değeri olmadığını söyledi.

Yapılanları Kitsch sanat terimi ile ifade eden Atalay; “Kitsch (kiş okunur) kaba, taklit, popüler, değersiz, klişe, dekoratif ve kitlelere hitap eden yontulmamış “anlamında ve "yüksek sanat"ın karşısında konumlandırılmış ve olumsuzlama bir sanat terimidir. Günümüzde devasa metropoller yönetilemez hale gelmiştir. Kolay yönetilebilen kentler ise nüfusu 500.000 altında olan kentlerdir. Yurt içi ve yurtdışı gezilerimde bir gözlemci gibi davranır, yaşadığım kentte, ülkemde egemen şehircilik anlayışı ile gezdiğim kentleri sürekli kıyaslarım. Ulaşım, imar, temizlik gibi başat sorunların yanında kentleri yönetenlerin ve o kentte yaşayanların estetik kaygıları ve sanatın dışa vurumu da hep ilgimi çekmiştir” dedi.

Bolu Belediyesi’nin heykel adı altında kavşaklara koyduğu objelerin de bu bağlamda değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayan Ferit Atalay, “Bu günlerde Bolu Belediyesi kavşaklara değişik objeler koyuyor. Heykel deseniz heykel değil, çoğu metal ve plastikten üretilmiş, hiçbir sanat ve estetik değeri taşımayan ışıklı objeler. Mantarlar, balıklar, metal atlar, Arap süslemeciliğine özgü direk giydirmeleri, tümüyle taşra ve doğu toplumlarına özgü gereçler. Tam anlamıyla Kitsch… Bu kentin bir şehir plancısı var mıdır? Ya da bu kentte bir üniversite ve üniversitede sanat içkin bölümler, akademisyenler var. Bunlara danışılır mı ya da karar vericiler kim? Kenti ve doğasını simgeleyen o kadar obje var iken, geçmiş dönemde başlayıp bu dönemde de sürdürülen kaba saba süsleme anlayışında ısrar etmek, iletişimin bu denli geliştiği dünyada kitsch sanat taklitleri ile yetinmek ne denli şehircilikle bağdaşır düşünemiyorum. 

Yurt dışı inceleme (!) gezilerinize ne gördünüz, incelediniz merak ediyorum” ifadelerini kullandı.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler