ADAM daha ne desin?

ADAM daha ne desin? ADAM daha ne desin?
A- A+
Reklam

Boluspor Olağanüstü Kongresi; MHP Bolu Milletvekili İsmail Akgül dışında protokol üyesinin katılmamasına karşılık bir salon dolusu Bolu sevdalısı ile gerçekleştirildi. Kulübün içinde bulunduğu ekonomik sıkıntıların gelecek yıllar için tehlike çanlarının çaldığı gerçekliği ışığında gidilen kongrede Başkan Adayı çıkmayınca Kulüp Başkanı Savaş Abak, takımı sahipsiz bırakmamak adına yeniden aday oldu ve Başkanlığa seçildi.

Başarılı sonuçlar sonrası tribünlere yumruk şov yaparak üçlü çektiren Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, taşın altına elini sokması gerek AK Parti ve CHP Milletvekilinin, çok değil 1-1.5 ay öncesine kadar seçim öncesi boyunlarına kırmız beyaz atkı takarak siyasi rant peşinde koşan sahte Boluspor sevdalılarının ilgi göstermediği kongrede Boluspor tarihinde bir ilk yaşanarak, delegelere hesap verildi.

Kongre öncesi mali durumun kalem kalem şeffaf bir şekilde anlatıldığı bilançoların basılı olduğu kitapçıklar Kongre Salonunun girişinde tüm katılımcılara dağıtılırken bununla da yetinmeyen Boluspor Kulüp Başkanı Savaş Abak, Kulübün gelir ve giderleri en ufak ayrıntısına kadar hesabını Boluspor camiasına verdi.

Savaş Başkanın satır arasında çok önemli mesajlar verdi

Boluspor Kulüp Başkanı Savaş Abak kongrede kulübün mali durumunu şeffaf bir şekilde anlatırken, tüm bilançolar ekrana yansıtılarak tek tek kendisi tarafından anlatıldı. 

Mevcut gelir gider tablosunu ortaya koyduktan sonra Boluspor’u bekleyen tehlikeyi de açık yüreklilikle açıklayan Abak, son bir defa daha Boluspor camiasını uyardı. 

Boluspor Kulübü Başkanı Savaş Abak’ın kongrede yaptığı konuşmanın satır başları şu şekilde;

“31 dediler borç 66 milyon lira çıktı”

Bunu buradan söylemek hoş olmayacak ama herhalde Boluspor camiasında bu gelir gider tablosuyla bundan sonra her sene bir olağan üstü kongre yapacağız gibi görünüyor. 28 Mayıs 2022 tarihinde göreve geldik. O günkü kongrede sizlerin de bildiği gibi okunmayan, anlatılmayan, bilinmeyen bir faaliyet raporu ve devamında mali ve idari yönden ibra edilmeyen bir yönetim vardı. Bizim aldığımızda Boluspor’un gözüken borcu 28 milyon 248 bin 308 TL denildi. Bir de şüpheli borcu koyarsak biz bu Kulübün borcu 31 milyon 500 bin lira diye aldık. O zaman kongrede defalarca; Boluspor’da borcu düşürmenin bir anlamı yok, onu söyleyin dedim. Yine o kongrede Kulübün en az 50 milyon lira borcu olduğunu söylemiştim. Biz kulübü devir aldığımızda eski yönetimin bilançosunda borç 28 milyon liraydı. Keşke öyle olsaydı. Ben borç 50 milyon lira dedim kongrede. Keşke öyle olsaydı. Şimdi bugün baktığımızda Kulübü aldığımızda bugünkü kurla baktığımda borcumuz 66 milyon lira imiş.”

“Senelerdir herkes alt yapı diyor ama..”

“Göreve geldikten sonra yoğun bir şekilde çalışmaya başladık. 30 kadar yönetim kurulu üyemiz var ve her defasında en 25 yöneticimizin katılımıyla bir yılda 47 yönetim kurulu toplantısı yaptık. Tesisin hali içler acısıydı. Tepeden tırnağa her şeyini yeniledik. Herkes alt yapı, alt yapı diye konuşuyor ama biz geldiğimizde alt yapıya köpek bağlasan durmazdı. Eski Başkanlar burada. Herkes alt yapı dedi durdu. Biz ne kulübüyüz? Futbol. Nerede oynayacağız? Çim sahada. Peki burada eski Başkanlar ve Yöneticiler var ve kendilerine soruyorum. Boluspor alt yapısının kendisine ait bir tane çim sahası var mı? Yok. Gençlik Sporun arkada oynadığımız sadece 4 nolu sahası var. O yüzden de çok da alt yapı, alt yapı diye hayal görmeyelim. Elimizden geldiğince de alt yapı tesislerine önem veriyoruz.”

“Çok yorulduk”

“Bu Kulüp Benim ya da Yönetim Kurulunun değil. Bolu’nun, Boluluların. Ama biz kendi malımızdan daha iyi bakıyoruz Boluspor’a. Çünkü bizler Boluspor’da emanetçiyiz. Boluspor’u sevenlere sesleniyorum; Yönetimin gücü belli yere kadar, Boluspor’a sahip çıkın. Beni de yanlış anlamayın, Yönetim olarak da bu son bir yılda çok yorulduk. Bizim Yönetim hariç, eskiler için bugüne kadar 29 milyon 200 bin lira gibi bir bedel ödedik. Yönetici arkadaşlarıma beni hiçbir zaman yalnız bırakmadıkları için sizlerin önünde teşekkür ediyorum. Ben hep söylüyorum; bizde her şey matematiğe dayalı. Her şey şeffaf, her şey açık. Kendi şirketimde her türlü parayı harcarım ki burada bana Babam karışır. Sağ olsun o da 20 yıldır karışmıyor. Sağol Baba. Bizim dönemimize ait futbolculara borcumuz 7 milyon liradır. Vergi, SGK, pirim borcumuz yok. Yöneticilerimizin bugüne kadar bağışladığı para 6 milyon 800 bin lira. Yanlış anlamayın, Boluspor tarihinde bugüne kadar Yönetimlerden böyle bir bağış yapılmadı. Burada kimseye kötü bir şey söylemiyorum. Benim Yönetici arkadaşlarım; Bolu’yu ve Boluspor’u sevdikleri için 6.8 milyon TL bağış yaptılar. Bununla birlikte bizim bir yılda elde ettiğimiz gelir 29 milyon lira. Yani bizden öncekilerin borcu 29 milyon lira ise bizim bir yılda verdiğimiz emek, topladığımız para ona bile yetmedi.”

“Boluspor Tesislerinin maliyeti 36 milyon lira”

Bu sene ne yapacağımıza gelelim. Biz Kulüpte 72 personelimiz var. İnanın bir tane fazla personelimiz yok. Buradan haklarını helal etsinler, çok da ücret vermiyoruz. Kulübün de kasası tam takır olduğu için öyle de idare etmeye gayret gösteriyoruz. Geçen sene göreve geldiğimde asgari ücret 5 bin 500 lira idi. Şimdi 8 bin 500 lira. Temmuz ayında kaç lira olur bilmiyorum. Asgari ücret maaşlar, SGK, Vergi ve eski borçlar olmak üzere şu an 1 milyon 250 bin lira aylık ödemememiz var. 12 ile çarparsak sadece personel maaşı 15 milyon lira. Yaklaşık 200 kişi de Boluspor Kulübünde sabah, öğle, akşam yemek yiyor. Yeme içme maliyetimiz sadece 7-8 milyon liranın üzerinde. Banları alt alta koyduğumuzda ki A Takımı hiç saymıyorum, 36 milyon 150 bin lira sadece Boluspor tesislerinin maliyeti var. 

“90 Milyon lira transfere gidecek”

“A Takımda da en kötü 22 oyuncunuz olması gerekiyor. Yabancı kuralı var. Kur artışından dolayı yerliler de bunun hesabını yapıyor. Ortalama olarak söylüyorum sadece yerli ve yabancı futbolculara bu sene 45 milyon lira ödeme yapılacak. Hocalar var. Orada da rakam 6-7 milyona kadar çıkıyor. Bir Hocalar ve yabancı futbolculara araç ve ev vermek zorundasın. Bunları alt alta topladığımızda Euro kurunu 30 lira çarparsak yaklaşık 90 milyon lira 2023-2024 sezonunda gerekli olan para A Takım Teknik Ekibi ve Futbolcular için gerekiyor. 35-36 milyon lira da Tesislerin harcaması var. Yani Boluspor’un 2023-2024 sezonu bütçesi yaklaşık 125 milyon liradır. Gelirde 28-30 milyon arası. Hadi bütçeyi biraz kısalım ve 115 milyon lira olsun. Eğer bu naklen yayın gelirleri değişmezse, Spor Toto gelirleri değişmezse, yine Yöneticilerden bedeller alınırsa Boluspor Kulübü her sene en az -70 milyon lira yazar. Reklam ve sponsorlukları çıkın Boluspor’un tüm geliri 12 milyon liradır” 

“Şuan ki borç 80 Milyon Lira”

“Eski Yönetimlerle ilgili 29 milyon lira ödeme yaptık. Belediyeye olan 11 milyon borcu da kattığımızda bizim hala eski yönetimlere borcumuz 27 milyon liradır. 29 ödemişiz ve halen 27 milyon lira daha ödememiz var. Boluspor’un şuanda 80 milyon TL borcu var. Biz 66 milyon lira borçla aldık. Bu kadar peşin ödeme, bu kadar Yönetici aidatı varken biz de 14 milyon artı borç yapmışız. Bu sene kur artışından dolayı yerli oyuncuları bu fiyata alma şansımız yok. Ne olur? Yine seneye olağanüstü kurul yaparız. Başkan adayı çıkar mı bilmiyorum. Şimdi 80 dedim. Seneye 125-130 milyon dersem bence iyi. 28 Mayıs 2025 yılında Olağan Kongre yapmak zorundayız ve o zaman bu Kulübün borcu 200 milyon lira olur. Matematik her şeyi doğru söylüyor”

“Başkan adayı var mı? Yok!”

“Gelirler hep aynı giderler her sene 3 katı 5 katı artıyor. Şehir diyor ki; yorulduk. Şehirden topladığımız para 10 milyon TL. Bu paranın 1.5 milyon lirası Sayın Bakanımız Süleyman Soylu’dan geldi. Sayın Valimiz sağ olsun 1 milyon lira buldu. Yönetici arkadaşlarımız da diğer şehirlerde yaşayan arkadaşlarından da para topladı. Şehirden topladığımız para ne yazık ki 5-6 milyonu geçmiyor. Tabi böyle bir gelir gider tablosu ve eski borçlar varken neden Başkan oldun diye sorabilirsiniz. Hatırlayalım 3 Ocak 2014 finansal sıkıntılar var ama bu kadar değil ve Başkan adayı yok. Savaş Abak ve arkadaşları göreve geldi. 28 Mayıs 2016 kongresinde Ben ve Sayın Çarıkçı iki başkan adayı var. Niye iki Başkan adayı var? Çünkü finansal anlamda Kulübü sürdürülebilir bir hale getirmiştik. 28 Mayıs 2022 geçen sene Başkan adayı yok. Bugün günlerden 8 Haziran 2023. Başkan adayı var mı? Yok. Neden yok?”

“Bu şehri yönetenleri anlamakta zorluk çekiyorum”

“Boluspor’un geçmişini ve son bir yılını şeffaf ve hesap verilebilir şekilde anlatmaya çalıştım. Bazen; Bolu şehri, Boluspor’u neden bu kadar yalnız bırakıyor diye düşünüyorum. Böyle bir değeri nasıl görmezden geliyor? Boluspor, Bolu’ya ekonomik anlamda çok büyük değer katacak kapasiteye sahip. Necip Çarıkçı Bey Bolulu. Otelleri var. Allah daha çok versin. O görüyor. Çim sahalar var. Keşke yapılsa. 58 yıllık bir camia. 65 yıllık bir stadyum ki artık yapılması gerekli. Artık 3. Ligde, BAL Liginde yeni stadyumlar var. İsmail kardeşim, Sayın Milletvekilim Senden Allah razı olsun. Tek sen geldin. Bizim Bolu şehrine bir stadyum yapmamız gerekiyor. Herkesin hayali bu. Ve evet sadece Sayın Vekilim, Arkadaşım İsmail geldi. Bu şehri yönetenleri anlamakta zorlanıyorum. Ben de çok cahil, cühela bir adam değilim. İnşaat Yüksek Mühendisiyim. Elinizde böyle bir değer varken tekrar söylüytum, bu şehri yönetenleri anlamakta zorlanıyorum” 

“Bizim gücümüz yetmiyor!”

“Özetle söylemek gerekirse; son bir yılda çok yorulduk, çok emek verdik. 7/24 tesislerdeyiz. Ama benim ve Yönetim Kurulunun artık gücü yetmiyor. Eskiden gelen borçları ödemekten yorulduk. Bolu şehri, Bolu’da yaşayanlar, Siyasiler, iş adamları bu takıma yardım etmez ise beni kimse yanlış anlamsın, gelir gider tablosunu gördünüz, inanın sonumuz çok kötü olur. Sportif anlamda takım Eskişehir örneğinde olduğu gibi BAL Ligine kadar gider. Daha ötesi şehir, siyasiler, iş adamları sahip çıkmazsa Kulüp kayyumun elinde kalır. Ve sonrasında Kulübün kapısına kilit vurulur. Bunları şov olsun diye söylemiyorum. Şimdi herkesin elini vicdanına koyma vakti. Sözle Bolusporluluk yetmez. Ben Bolusporu seviyorum demekle de bu işler olmuyor. Herkesin taşın altına elini koyması gerekir. Tekrar söylüyorum; Bizler Yönetim olarak elimizden ne geliyorsa yaptık. Her sene Savaş Abak’ın Yönetimi 10-15 milyon TL, Savaş Başkan 50 milyon TL veremez. Ben 20 yıldır şirketin başındayım. 35 yıl da babam çalıştıysa 55 yıllık bir şirketin parasını veriyorum. Boluluyum. Bolu’yu ve Bolusporu seviyorum hiç de sıkıntı değil. Ama bizim gücümüz yetmiyor.”

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler