Aynı işte 270 kişi 8 bin liraya, 180 kişi 20 bin liraya çalışacak

Aynı işte 270 kişi 8 bin liraya, 180 kişi 20 bin liraya çalışacak Aynı işte 270 kişi 8 bin liraya, 180 kişi 20 bin liraya çalışacak
A- A+

Okullarda yapılacak tasarrufla ekonomik açmazı rahatlatmak isteyen AK Parti Hükümeti, yanlış üstüne yanlış kararlar almaya devam ediyor. 

Kamuda lüks hayatın önüne geçemeyen, siyasete aktarılan kaynakları kesemeyen AK Parti Hükümeti, bu yıl Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda başlattığı akıl dışı uygulamalarla vatandaşın tepkisini çekti.

İlk olarak AK Parti Hükümetlerinin köylerdeki okulları kapatmasıyla uygulamaya soktuğu ve bir anlamda kırsalda yaşayanları mecbur ettiği taşımalı sistemde liseler için okul servislerini kaldıran Milli Eğitim Bakanlığı, ürettiği ürünü para etmediği için mahsulü tarlada kalan çiftçilerin çocuklarına ekonomik krizin faturasını kesmiş oldu.

TYP’DEN TEMİZLİK PERSONELİ KESİNLİKLE ALINMAYACAK DENMİŞTİ…

Bununla da yetinmeyen Bakanlık, geçtiğimiz yıllarda uygulanan İŞKUR üzerinden TYP kapsamında 9 aylık boyunca asgari ücret maaşla temizlik görevlisi alımına da son verdiğini açıkladı. Bakanlık bu kararını o kadar net ve keskin ifadelerle kamuoyuna duyurdu ki bir daha TYP’den alım olmayacağı resmen ilan edildi.

TYP’den asgari ücret+sigorta ile 9 ay okullarda temizlik işçisi alımı yerine bu yıl yeni bir uygulamaya geçen Milli Eğitim Bakanlığı ve İŞKUR, haftada 3 gün ve aylık 8 bin lira civarında maaşla yine 9 ay temizlik elamanı alınacağını duyurdu. Bu alınacak elemanların emekliliğine etki edecek sigortalarının da yatırılmayacağı açıklandı.

780 KİŞİDEN 270 KİŞİ OKULLARDA İŞE BAŞLADI

Okullarda temizlik görevlisi için çalışacak personel alımına Bolu’da 780 kişi müracaat ederken, çekilen kura sonucu 612 kişi, okullara kağıt üzerinde yerleştirildi.

Verilen maaşın 8 bin lira civarında olması ve emekliliğe etki edecek sigortanın da yatırılmayacak olması nedeniyle bu 612 kişi, duruma itiraz ettiler. İŞKUR’un kapısına dayanan 612 kişi TYP’den işe girmek istediklerini beyan edince, kurum görevlileri de Bakanlığın TYP programıyla bundan sonra alım yapmayacağını aldıkları talimat doğrultusunda bu kişilere bildirdiler.

TYP’den umudunu kesen zor durumda olduğu için sigortasız da olsa 8 bin lira maaşla çalışmaya ihtiyacı olan 270 kişi, Bolu’da okullarda işe başladı. Tek dertleri eve ekmek götürmek olan bu 270 kişi 9 ay boyunca 8 bin lira maaş ve sigortasız çalışacak.

TYP YOK DENİLDİ, TYP’DEN 180 KİŞİ İŞE ALINACAK

Artık dayanma gücü kalmayan ve evine, çocuklarına bir dilim ekmek götürmek için 8 bin liralık işe bile razı olan 270 kişi iş başı yaptırıldıktan sonra, Milli Eğitim Bakanlığı bu kadar da olmaz dedirten bir karar alarak, İŞKUR üzerinden TYP kapsamında okullarda temizlik yapacak personel alınacağını duyurdu.

Bolu’da ise bu kapsamda 6 aylığına 180 kişi alınacak. 25 Eylül 2024’de (dün) başlayan başvurular 27 Eylül 2024’de (yarın) sona erecek. Sessiz sedasız dün başlatılan başvuru süreci yarın mesai bitiminde son bulacak. 

Üç gün içinde İŞKUR üzerinden yapılan başvurular değerlendirilerek şartları uygun olan kişiler kuraya sevk edilecek. Durumu uygun olan kişiler arasında 1 Ekim Salı günü yapılacak kura çekimi ile Bolu’da 180 kişi işe başlatılacak. Başvurular iskur.gov.tr’e adresine, Alo 170 veya İŞKUR İl Müdürlükleri aracılığıyla yapılabilecek. 

İŞBAŞI TARİHİ NE ZAMAN?

Noter huzurunda yapılacak çekiliş 01.10.2024 tarihinde gerçekleşecek. Kurada ismi çıkan kişiler için iş başlangıç tarihi 07.10.2024 olarak açıklandı. Kurada ismi çıkan kişiler 6 ay çalışabilecek. 

7 Ekim 2024’te işbaşı yapacak personelin iş akdi 4 Nisan 2025’te yani okullar kapanmadan 1.5 ay önce sona erecek. Haftada beş gün çalışacak olan kişiler asgari ücret üzerinden maaş alacaklar ve SGK primleri de Devlet tarafından yatırılacak.

270 KİŞİNİN SUÇU NEYDİ?

TYP ile yapılacak alıma, okullarda iş başı yapan 270 personel müracaat yapamayacak. Çok ihtiyacı olduğu için düşük maaşa evet diyerek iş başı yapan 270 kişi TYP alımına başvuru yapamazken, maaşı ve sigortasızlığı beğenmediği veya bir anlamda iş seçtiği için kurada çıkmasına karşılık işbaşı yapmayan 500 kişi ise TYP alımına müracaat edebilecek.

Haftada 3 gün çalışarak 8 bin lira sigortasız olarak 9 aylığına iş başı yapan 270 personel, 7 Ekim tarihinden itibaren yanlarında asgari ücret ve sigortalı olarak çalışan arkadaşlarıyla okullarda işbaşı yapacaklar. Aynı okulda, aynı işi yapacak olan temizlik görevlileri ne yazık ki aynı ücreti alamayacaklar. Kul hakkına giren bunun hesabını ise mahşerde hangi süper Bakanın vereceği ise şimdiden tartışma konusu oldu.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.

1 yorum yapılmış

  • Denir (2 gün önce)
    Adım gibi eminim ki bunlardan sn devletbaşkanımızın haberi yoktur vermezlerde.Çünkü devletbaşkanımızın etrafını örümcek ağı gibi saran öyle inşanlar varki ülkede olup biteni kesinlikle yansıtmıyorlar ve bu yaptıklarıyla halkn devletbaşanımıza olan sevgisini azaltark bir kaos ortamı yaratmaya çalışıyorlar bu ülkede fetö bitmedikce menzil gibi süleymancılar ve bunlar gibi tarikatların başı kesilmedikce biz hiç bir yere varamayız
    0
    0
    Yanıtla
Manşet haberler