Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi'nin koordinatörlüğünde ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi (BAİBÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Batı Karadeniz Kariyer Fuarı (BATIKAF) 16-17 Aralık 2024 tarihlerinde BAİBÜ Gölköy Yerleşkesinde gerçekleştirildi.
19 paydaş üniversitenin katıldığı BATIKAF bu yıl BAİBÜ'nde ikinci defa düzenlenirken, alanında önemli ve uzman çok sayıda isim hem üniversiteli hem de Bolulu gençlerle buluştu.
İLK MEZUNLARDAN FATİH YAMANER YILLAR ÖNCESİNE GİTTİ
BATIKAF programları kapsamında gerçekleştirilen onlarca panel içinde en dikkat çekeni ise Prof. Dr. Arzu İlçe moderatörlüğünde BAİBÜ ilk mezunlarından ve İzzet Baysal Vakfı Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Yamaner ile Mütevelli Heyeti Üyesi Mustafa Yaman'ın konuşmacı olarak katıldığı "İzzet Baysal'ı, İzzet Baysal Vakfını tanımak ve yansıtabilmek" konulu panel oldu.
Üniversitenin 30 yıllık gelişim sürecinde vakfın katkılarını ve üniversite fikrinin nasıl doğduğunu detaylı bir şekilde anlatan Yamaner ve Yaman konuşmalarında; İzzet Baysal’ın kişiliği, karakteri, şahsiyeti ve yaşam felsefesi üniversite fikrinin İzzet Baysal’a nasıl sunulduğunu ve bu büyük eserin temelinin nasıl atıldığını paneli takip eden izleyicilerle paylaştılar.
“EN BÜYÜK BEKLENTİ, ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE IŞIĞINDA BAŞARILI BİREYLERİN YETİŞMESİ”
Üniversitenin kuruluş sürecinde İzzet Baysal Vakfı’nın oynadığı kritik role dikkat çeken İzzet Baysal Vakfı Başkan Vekili Fatih Yamaner; "İzzet Baysal Vakfı, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ni (BAİBÜ) vakıf destekli ilk devlet üniversitesi olarak hayata geçirmiştir. Bu süreç, vakfımız için bir hayalden öte büyük bir sorumluluk anlamına geliyordu. 1992 yılında sadece bin öğrenciyle başlayan bu yolculuk, bugün 30 binden fazla öğrenciyle devam ediyor. Üniversitemize kazandırılan 36 tesis arasında üniversitenin başlıca fakülteleri arasında yer alan Hukuk Fakültesi, Mengen Gastronomi ve Aşçılık Kampüsü, Fen Edebiyat Fakültesi, Mimarlık ve Mühendislik Fakültesi, BESYO, İzzet Baysal Tıp Fakültesi ve Hastanesi, öğrenci yurtları, yemekhane gibi eğitim tesisleri ve sağlık alanında birçok önemli yapı bulunmaktadır. Vakfımızın bu eserleri devletimize karşılıksız armağan ederken en büyük beklentisi, Atatürkçü düşünce ışığında ve İzzet Baysal’ın izinde başarılı bireylerin yetişmesidir" dedi.
“İÇİNİZDEN NİCE BAYSALLAR ÇIKACAĞINA İNANIYORUM”
Yamaner, vakfın katkılarının yalnızca fiziki yapılarla sınırlı olmadığını vurgulayarak, başarı bursları, akademik teşvik ödülleri ve üniversitenin eğitim ihtiyaçlarına yönelik ekipman desteği gibi alanlarda da vakfın önemli destekler sağladığını belirtti. Yamaner, İzzet Baysal’ın gençlere yönelik şu anlamlı sözünü hatırlatarak gençleri motive etti: "Sevgili gençler, içinizden nice Baysallar çıkacağına inanıyorum."
BOLU SEVDALISI BİREYLER
İzzet Baysal Vakfı mütevelli heyetinin seçilme süreci hakkında bilgi veren Fatih Yamaner, vakfın toplamda 28 mütevelli üyesinden oluştuğunu belirtti. Heyetin 21 üyesinin Baysal ailesi ve Bolu halkından seçilen kişilerden, 7 üyesinin ise şeref üyelerinden oluştuğunu ifade etti. Şeref üyeleri arasında Bolu Valisi, Belediye Başkanı, Üniversite Rektörü ve sağlık yöneticilerinin yer aldığını kaydeden Yamaner, bu üyelerin vakfın devletle iş birliğini simgelediğini dile getirdi.
Fatih Yamaner, mütevelli heyeti üyelerinin belirlenmesinde dikkat edilen kriterleri şu şekilde sıraladı:
“Yeni üyeler belirlenirken, vakfa gönüllü katkı sunabilecek, etik değerlere önem veren, Atatürkçü düşünce ışığında, Bolu sevdalısı ve sosyal sorumluluk bilincine sahip bireyler arasından seçim yapılır. Ayrıca, üyelerin herhangi bir siyasi oluşumun aktif yöneticisi olmamaları ve gelecekte vakıftan herhangi bir maddi beklenti içinde olmamaları şarttır. Geleceği düşünerek, genç ve tecrübeli üye dengesini önemseyen vakfımızda bu etik değerler sayesinde, kurucumuz İzzet Baysal’ın vizyonunu sürdüren bir aile birlikteliği ile yönetilmektedir."
Vakıf başkanı Ahmet Baysal’ın liderliği ve katkılarıyla, mütevelli heyeti arasında güçlü bir dayanışma ve birlikteliğin sağlandığını belirten Yamaner, "Bizi birbirimize kenetleyen bu değerler, vakfımızı daha da güçlendirmekte ve geleceğe güvenle taşımaktadır” ifadelerini kullandı.
İZZET BAYSAL’IN FARKLILIĞI VE BİR ÜNİVERSİTE HAYALİ
İzzet Baysal Vakfı’nın Bolulu ilk mütevellilerinden ve halen Mütevelli Heyeti Üyesi olarak görev yapan Mustafa Yaman, üniversite fikrinin doğuş sürecini anlattı. Mustafa Yaman, üniversite fikrinin gündeme geldiği anıları dile getirdi. Ayrıca İzzet Baysal’ın kişiliği, karakteri, şahsiyeti ve yaşam felsefesi hakkında İzzet Baysal’ın kendi sesinden örneklerle sunum yapıldı.
İzzet Baysal’ın Bolu’ya kazandırdığı en büyük eserlerinden biri olan üniversitenin kuruluş hikayesi anlatıldı.
İZZET BAYSAL VAKFI’NIN GELİR KAYNAKLARI
Vakfın gelir kaynaklarının bağışlara dayanmadığını, tamamen kurucusu İzzet Baysal’ın iş hayatında elde ettiği vergisi ödenmiş kazançlarla oluşturulduğunu belirten Fatih Yamaner, vakfın ekonomik gücünün temel taşlarını şu şekilde açıkladı: "Vakfımızın gelir kaynakları arasında mevduat gelirleri ve gayrimenkullerden elde edilen kira gelirleri bulunmaktadır. Elde edilen tüm gelirler, vakfımızın eğitim ve sağlık alanındaki projelerini finanse etmekte önemli bir rol oynamaktadır."
BAYSAL AİLESİNİN HAYIRSEVERLİK MİRASI
Baysal ailesinin Bolu’ya kazandırdığı eserler hakkında konuşan Fatih Yamaner, Solmaz - Ahmet Baysal’ın 21, ablası Mebrure - İlhan Bağışgil’in ise 11 eğitim tesisi armağan ettiğini belirtti. “Vakıf başkanımız Ahmet Baysal ve ablası bu hayırları babaları Mehmet Baysal ve amcaları İzzet Baysal’ın yolundan giderek armağan etti. Emine-Mehmet Baysal Lisesi, Behiye Baysal İlkokulu, Bolu Öğretmenevi, Emineana, Kadriyeana, Solmazana anaokulları ve daha birçok eğitim tesisi, Baysal ailesinin Bolu’ya olan sevgisinin göstergesidir. Bu hayırların tamamı Bolu halkına armağandır." dedi.
Fatih Yamaner ve Mustafa Yaman, Baysal ailesinin bu hayırseverlik mirasının Bolu’nun eğitim alanında Türkiye’nin en şanslı illerinden biri olmasını sağladığını belirterek, vakfın gelecekte de aynı hassasiyet ve sorumluluk bilinciyle çalışmalarını sürdüreceğini vurguladı.