Bolu Belediyesi’nin 475 milyon lira ek bütçe talebi uygun görülerek; 650 milyon lira olan 2022 yılı bütçesi 1 milyar 125 milyon liraya yükseltilmiş oldu. Hükümetin de Bolu Belediyesi’ne 150 milyon liralık ek bütçe gönderdiği açıklandı.
Bolu Belediyesinin; enflasyon nedeniyle maaşlar, elektrik, akaryakıt, yakacak, mal ve hizmet alımlarındaki artışlar, yapım maliyetlerindeki artışlar ve bu maliyetlere yansıyan ek fiyat farklarını gerekçe göstererek 2022 yılı bütçesine ek ödenek bütçesi talebi Bolu Belediyesi Meclisinde sert tartışmaların yaşanmasına neden oldu.
Yapılan açıklamada; İnsan Kaynakları, Fen İşleri, Destek Hizmetleri, Park ve Bahçeler ile Mali Hizmetler Müdürlüğü’nün bütçe ile verilen ödenekleri bittiği ve bu birimlerin mal ve hizmet alımlarını yerine getirebilmeleri için 475 milyon ek bütçe yapılması oy çokluğu ile kararlaştırıldı. Böylelikle Bolu Belediyesinin bütçesi 650 milyon liradan 1 milyar 125 milyon liraya yükselmiş oldu.
“Hükümet 3 ay dayanamadı, biz 9 ay dayandık”
Ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullara dikkat çeken Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, ek bütçenin zaruretten yapıldığını belirterek; “T.C. Hükümeti dahil şuanda ek bütçe yapmayan hiçbir Belediye kalmadı. Biz bu aya kadar direndik. Bütçemiz zaten 650 milyon liraydı. Bugün itibariyle 635 milyon lira civarında bir gelire ulaştık. Giderler de artıyor. Zaruretten kaynaklı ek bütçe yapıyoruz. Böyle enflasyonist ortamda ek bütçe yapılmaması zaten mümkün değil. Geçen sene bizi öngörüsüzlükle suçladınız ama Düzce Belediyesi 4 kere ek bütçe yaptı bugüne kadar. Biz 9 ay dayandık ve 10’ncu ayda ek bütçe yapıyoruz. T. C. Hükümeti bütçesi 3 ay bile dayanamadı” diye konuştu.
“Milyarlık bütçeden konuşuyoruz, ortada ne var?”
Bolu Belediyesi bütçesinin milyarlarla telaffuz edilmesine karşılık ortada hiçbir şey olmadığını söyleyen AK Partili Bolu Belediyesi Meclis Üyesi Bülent Oturak, Hükümetten ek bütçe olarak da 150 milyon lira para gönderildiğini hatırlattı.
Oturak; “Bolu Belediyesi’nin gelir gider dengesine baktığımız zaman en büyük gider, denetleyemediğimiz şirketlere aktarılan paralar olarak göze çarpıyor. Şirketlerle ilgili şeffaf bir yapı olmadığı için geçen sene 111 milyon lira aktarmışız. Ama bunların nerelerde kullanıldığını açık bir şekilde göremiyoruz. Mesela Belediye’ye şirket malzeme vermiş bunu görüyoruz ama bu verilen malzemenin nereden ve ne şekilde alındığı konusu şeffaf değil. Ayrıca gelirlerimize baktığımızda 50 milyon liralık arsa satışı konmuş. Gelir gideri arsa satarak dengelemekten ziyade, şirketleri denetleyerek, şirketleri kontrollü bir şekilde kullanmak sonuca bizi daha iyi götürecektir. Merkezi bütçeden biz zaten 150 milyon lira ek bütçe gönderilmiş. Personel giderleri için 31 milyon lira açık verileceği öngörülmüş. Bir milyarlık bütçeden bahsediyoruz. Bunlar büyükşehirlerin bütçe rakamları. Elinizi vicdanınıza koyun ortada ne var?” dedi.