Bolu’da sorun yokmuş..!

Bolu’da sorun yokmuş..! Bolu’da sorun yokmuş..!
A- A+
Reklam

İlimizde 2022-2023 Akademik Yılı öncesi Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinde eğitim görecek öğrencilerin “Üniversiteliler sokakta mı yatacak?” başlıklı haberimizle, yaşayacakları barınma sorununa dikkat çekmiştik.

Bahse konu haberimizde; 

“2022-2023 Akademik Yılı kayıtlarının başlamasıyla birlikte Bolu’da kaos yaşanacak gibi görünüyor. Bu yıl Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne yeni kayıt yaptıracak 12 bin öğrenci ile birlikte var olan öğrencilerin barınma sorunu daha da büyüyecek.

Üniversite’ye bu yıl; yeni kayıt 6 bin 700, yüksek lisans ve doktora bin 460, yatay geçiş bin 500, dikey geçiş 500 ve yabancı öğrenci kontenjanından da 2 bin 500 öğrenci olmak üzere toplamda 12 bin 660 öğrencinin kayıt yaptırması bekleniyor. Bu öğrencilerden 10.000’inin bile kayıt yaptıracağı varsayılırsa, Bolu’daki üniversite öğrenci yurt kapasitesi zaten 10.000 olduğu gerçeğinden yola çıkarak mevcut kayıtlı öğrencilerin de bu rakamlara eklendiğinde, yaşanacak sıkıntının boyutu ortaya çıkmış olacak. Şu bir gerçek ki Bolu’da yaklaşık 4 bin öğrenci barınma sorunu yaşayacak.

‘Yumurta Kapıya Dayandı’ Toplantısı

Bolu’da 5 yıldır üniversite öğrencileri için yeni yurt yapılmamasına ve üniversite öğrenci sayısının da her geçen yıl artarak çoğaldığı gerçeğine rağmen yeni yurt yapımını planlamayan ya da bu noktada girişimlerde bulunmayan yetkililer, geçtiğimiz hafta Vali Erkan Kılıç başkanlığında ‘Yumurta Kapıya Dayandı’ toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası herhangi bir açıklama yapılmazken, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın geçici çözümleri dışında yetkililerin nasıl bir çözüm bulacağı ise merak ediliyor.”

Açılan yurt yok ama…!

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu ise bugün attığı tweette “Yerleştirme oranı 1. fazda %100! GSB Yurtları’na başvuran öğrencilerimizin tamamı yerleşti. Bolu’da 11 yurt, 12.656 kapasite ile GSB hep yanında!” diyerek haberimizi doğruladı.

2021 yılında ilimizdeki KYK’na bağlı yurtların kapasitesi 10 bin 586 iken Bakan Kasapoğlu bu yıl kapasitenin 12 bin 656’ya çıktığını duyurdu. İlimizde yeni açılan herhangi bir yurt bulunmazken, kapasitenin 4 kişilik odaların 6 kişilik odalara dönüştürülerek sağlandığını açıklamasında belirtemeyen Bakan Kasapoğlu; kelime ve rakam oyunlarıyla başarısızlıklarını örtmeye çalışmış.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu rakam ve kelime oyunlarıyla üniversite öğrencilerinin barınma sorunu yaşamadığı algısı yaratmaya çalışa dursun, sorun yok demekle sorunların ortadan kalkmayacağı gerçeğini unutmuş görünüyor. 

Bolu’da bugün 4 bin üniversite öğrencisinin barınma sorunu yaşandığını artan özel yurt fiyatları ve kiralık evlerde yaşanan aşırı fiyat artışları ile en iyi çocuklarına barınacak yer arayan alileler yaşıyor.

Bakan Kasapoğlu tweetende paylaştığı görselinde 2002 yılındaki Bolu’nun KYK rakamlarını vererek bugün gelinen kapasite bakımından başarılı oldukları algısını yaratmaya çalışırken, kendisinden önce KYK yurtlarında odalarda 4 kişi kalırken, kendisi ile birlikte odalarda kalan öğrenci sayısının 6 kişi olduğunu unutmuşa benziyor. 

Yeni yurt açılmamasına karşılık kapasitenin 2 bin 70 öğrenci nasıl arttırıldığının, odaların nasıl 4 kişilikten 6 kişiliğe dönüştürüldüğünün rakamsal tablosu şu şekilde;

                                                                                              2021                      2022                      

Abant Öğrenci Yurdu:                                                   616                         770                                                        

Gölköy Öğrenci Yurdu:                                                 1264                      1580

Hattat Emin Barın Öğrenci Yurdu:                            737                         907

Seyyide Nefise Öğrenci Yurdu:                                  844                         1078

Seyit Avşar Öğrenci Yurdu:                                          1707                      2072

İzzet Baysal Öğrenci Yurdu:                                        1050                      1050

Hayrettin Tokadi Öğrenci Yurdu:                              2802                      3513

Gerede Yurdu:                                                                   612                         612

Geredeli İshak Bey Öğrenci Yurdu:                          408                         508

Mudurnu Mehmet Astarcı Öğrenci Yurdu:             272                         272

Seben İzzet Baysal Öğrenci Yurdu:                           274                         294         

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler