Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Asuman Şentürk Tekin ile birlikte bugün basın mensuplarının karşına geçen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Bolu’nun mevcut yapı stoku ve zeminiyle alakalı çok öenmli açıklamalarda bulundu.
“Kentsel dönüşümü hızlandırmamız gerekiyor”
Bolu’daki mevcut yapı stokunun %15’lik bir kısmının sıkıntılı, şüpheli ve riskli olduğunu söyleyen Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan; “Deprem şehri olduğumuzu hep biliyoruz. Bolu’daki binalarımızın o bölgedeki binalardan çok daha sağlıklı olduğuna eminiz. 1999 depreminde toplam bina stokumuzun o zaman %43’ü hasar almıştı. Şu anda 99’dan kalan %30’luk bir bina sokumuz var. Bunun da yarısı hasar almış desek, %15’lik bir bina stokumuzda sıkıntı, şüphe ve risk olduğu ortadır. Bunları hızlı bir şekilde dönüştürmemiz gerekiyor” dedi.
Bu yapıların acilen kentsel dönüşümle birlikte güvenilir hale getirilmek zorunda olduğunu vurgulayan Özcan; “Bu deprem sadece İstanbul’un veya deprem olan bölgelerin sorunu değil. Potansiyel büyük depremlerin oluşabileceği bir bölgedeyiz. Ancak üzülerek söylüyorum; 17 Ağustos Depreminden sonra, 12 Kasım Depreminden sonra Devlet ki bu sürenin 2 yılını Ecevit Hükümeti kullandı, geri kalan 21 yılını AK Parti Hükümeti kullandı ve kentsel dönüşüm konusunda hiçbir somut adım atılmadı. Kentsel dönüşümü teşvik edecek yasalar çıkartılmadı. Kentsel dönüşüm yapmak yerine yandaş müteahhitlere geçmediğimiz köprünün parasını ödettiler bize. 88 milyar TL depremden bu yana geçici olarak konuldu denilen vergi toplanmış bu ülkede. Bu 88 milyar TL bu işe ayrılmış olsaydı şuanda birçok şehirde binalar yenilenmiş olurdu. Hükümete şunu söylüyorum; seçimi falan beklemeden derhal bu konuda işin uzmanlarıyla konuşarak yerel yönetimlerin bu kentsel dönüşümü hızlandırmaları için kaynak yaratarak işin önünü açması gerekiyor” sözlerini kullandı.
“Mikro bölgeleme çalışması yapılacak”
Bolu’nun zeminin yeniden işin uzmanı bir Üniversiteye tekrar mikro bölgeleme çalışmasıyla inceleteceklerini belirten Başkan Özcan; “Biz Bolu’da çok geç kalınmış, çok önceden yapılması gereken mikro bölgeleme çalışmasına başlıyoruz. Görüşmelerimiz devam ediyor. Biz, mikro bölgeleme yaparak, Bolu’da bütün zemini yeniden inceleteceğiz. Bu çalışma en fazla bir yılda bitecek. Türkiye’nin büyük üniversitelerinden birine yaptıracağız bu çalışmayı. Yani senin parselinde sıvılaşma varsa sen oraya bina yapamazsın demeyeceğiz. Ama şu şekilde bir bina yapabilirsin, şöyle bir temel kullanmak zorundasın diyeceğiz. Zemin sağlamsa da farklı bir şey söyleyeceğiz. Bundan öncekiler cesaret edememiş Belediyeye tepki olarak geri dönüşü olacağı için fakat şunu da şeffaf bir şekilde söyleyeceğiz; mevcut binaların bazılarının altından fay hattı geçiyor. Bu mikro bölgeleme çalışmamız biter bitmez de bunları vatandaşa duyuracağız. Elbette fay hattı geçen yerlerdeki binalar hasarsız gidip yıkamayacağız ama diyeceğiz ki; senin oturduğun binada bir hasar yok ama oturduğun binanın altından veya hemen yanından fay geçiyor diyeceğiz. Senin binanın oturduğu parselde sıvılaşma riski var diye açık açık söyleyeceğiz. Yine imkanımız olursa, vatandaş bize bir dönem daha süre verirse de müteahhitlerin girmediği alanlarda kendi belediye şirketimiz üzerinden kentsel dönüşüm çalışmalarına başlamak istiyoruz. Mart veya Nisan ayında Belediye Meclisinden bu yönde önemli kararlar çıkacağını göreceksiniz” ifadelerini kullandı.