Bolu’nun babası merhum hayırsever iş insanı İzzet Baysal tarafından kurulan örnek üniversiteler arasında gösterilen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, son yıllarda bilimsellikten uzaklaşarak ülkedeki üniversiteler arasında sıralaması hızla geriye giderken, Hükümetten talep edilen bütçe kalem kalem incelendiğinde bu geri gidişin sebepleri de daha net görülüyor.
Son yıllarda bilimsel çalışmalarından ziyade “kadrolaşma” çalışmalarıyla tartışmaların odağı haline gelen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin 2024 yılı bütçesi 2 milyar 588 milyon 219 bin lira olarak kabul edildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Plan ve Bütçe Görüşmelerinde üniversitelerin 2024 yılı bütçeleri de görüşüldü ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin 2024 yılı bütçesi de 2 milyar 588 milyon 219 bin lira olarak kabul edildi.
2023 yılı bütçesi 1 milyar 416 milyon lira olan Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin 2024 yılı bütçesi böylelikle yüzde yüzlük bir artışla 2 milyar 588 milyon 219 bin lira oldu.
İzzet Baysak Vakfı gibi Türkiye’de örneği bulunmayan bir gücü arkasında bulunduran Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi, geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yılda Türkiye’deki 127 Üniversite arasında büyüklüğüne göre en az bütçeyi alan Üniversite oldu. Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nin, bilimsel araştırmalara ise geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da ez payı ayıran üniversite olması yine dikkat çekti.
Bilime yine para yok..!
Geçtiğimiz yıl bilimsel çalışmalar için bütçesinden 3 milyon 372 bin lira pay ayıran Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yönetimi, 2 milyar 588 milyon 219 bin lira olan bu yıl ki bütçesinden ise bilimsel çalışmalar için 6 milyon 66 bin lira pay ayırmayı uygun gördü.
Bütçesi, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi kadar olmayan ve hatta yarısı olan Üniversiteler daha ciddi rakamlarla okullarındaki bilimsel çalışmalara destek olurken, Yönetimin bu bakış açısının, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesinin, Üniversiteler liginde neden olması gereken sıralamada olmadığını da göstermiş oldu.