Aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Amacın hastanelerdeki yükün azaltılması olduğu açıklanırken aile hekimleri düzenlenmeye tepkili gösterdi.
Türk Tabipler Birliği başta olmak üzere ülke genelinde yeni düzenlemeye Aile Hekimleri tepki gelirken, iş bırakma eylemi yapan Aile Hekimlerine vatandaşlar da "Aile Hekimimin Haklı Eylemini Destekliyorum" görselleriyle birlikte sosyal medyada #AileHekimimeDokunma "hashtag"leriyle destek verdiler.
Düzenlemenin mimarı hemşerimiz Halk Sağlığı Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, gelen tepkiler üzerine bir anda ülke gündemine oturan isim oldu.
CNN Türk, NTV ve Habertürk gibi önemli haber kanallarının canlı yayınına katılan Demirkol bir yandan Aile Sağlığı Merkezleri (ASM) ile ilgili yeni düzenlemelerin detaylarını ve sağlık sistemine getireceği yenilikleri paylaşırken, bir yandan da Aile Hekimlerinin tepkisine neden olan maddelerin açıklamasını kamuoyuyla paylaştı.
Demirkol, yapılan düzenlemelerin aile hekimliği sistemini güçlendireceğini ve vatandaşlara daha kaliteli sağlık hizmeti sunmayı hedeflediğini vurguladı.
“AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİ MAHALLEYLE BÜTÜNLEŞECEK”
Yeni yönetmeliğin temel hedeflerinden birinin aile hekimliği sistemine toplumsal bir aidiyet kazandırmak olduğunu ifade eden Demirkol, “Aile hekimimizi, ‘ailemizin hekimi’ olarak görüp, aile sağlığı merkezlerini ‘mahallemizin sağlık merkezi’ anlayışıyla şekillendiriyoruz,” dedi. Bu bağlamda, aile hekimlerine ek teşvikler sunulacağını ve performansa dayalı sistemin koruyucu sağlık hizmetlerini önceleyecek şekilde düzenleneceğini belirtti.
“TEŞVİKLER ARTACAK, KESİNTİYE YER YOK”
Yeni yönetmelik kapsamında mevcut teşviklerin korunarak artırılacağını söyleyen Demirkol, “Kesinlikle herhangi bir kesinti söz konusu değil. Aksine, teşvik havuzunu genişleterek daha fazla kaynak ayırıyoruz. Akılcı ilaç kullanımı gibi alanlarda da yeni teşvikler devreye girecek,” ifadelerini kullandı.
“KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİNE ÖNCELİK”
Performansa dayalı sistemle ilgili eleştirileri değerlendiren Demirkol, “Hedefimiz, aile hekimlerinin kayıtlı nüfuslarıyla daha yakın ilişki kurmasını sağlamak ve nitelikli hizmet sunmasını teşvik etmek,” dedi. 2025 yılına kadar 1.000 yeni aile sağlığı merkezi ve 100 sağlıklı hayat merkezinin devreye alınacağını, aile hekimi sayısının ise 35 bine çıkarılacağını belirtti.
“ANTİBİYOTİK KULLANIMINA ÖZEL DÜZENLEME”
Türkiye’de antibiyotik kullanımının Avrupa ortalamasının 2,5 katı olduğunu hatırlatan Demirkol, bu sorunun çözümü için teşviklerin devreye sokulacağını ifade etti. “Gereksiz ilaç tüketimini önlemek amacıyla aile hekimlerimize yönelik teşvikler artırılacak. Ancak bu durum, ilaç yazımında bir kısıtlama anlamına gelmiyor” diye ekledi.
“İDDİALAR GERÇEKLERLE ÖRTÜŞMÜYOR”
Bazı ilaç gruplarında performans kesintisi olduğu yönündeki iddialara da açıklık getiren Demirkol, “Bu iddialar bizim verilerimizle örtüşmüyor. Yeni düzenlemelerle, sağlık sisteminin her kademesinde kaliteyi artırmayı ve vatandaşlarımıza daha erişilebilir sağlık hizmetleri sunmayı hedefliyoruz” dedi.
“2025'E KADAR BÜYÜK DÖNÜŞÜM HEDEFİ”
Yeni yönetmelik, sağlık sistemini sadece bir tedavi merkezi olmaktan çıkarıp koruyucu sağlık hizmetlerini öne çıkaran bir yapıya dönüştürmeyi amaçlıyor. Aile sağlığı merkezlerinin sayısının artmasıyla, her mahalleye yakın ve nitelikli bir sağlık hizmeti sunulması hedefleniyor.
Yeni ASM yönetmeliğiyle birlikte sağlık sistemine getirilen bu yeniliklerin, hem vatandaşlar hem de sağlık çalışanları için daha sürdürülebilir ve kaliteli bir hizmet sunma noktasında önemli bir adım olduğu belirtiliyor.