Kanında arsenik bulundu

Kanında arsenik bulundu Kanında arsenik bulundu
A- A+

Yuva Köyü’nde yaşanan zehirlenme sonucu hayatını kaybeden Eyüp Ertem’in otopsi raporunda, kanında arsenik bulunduğu ve ölüm nedeninin kirli su olduğu kaydedildi.

Hatırlanacağı üzere; Merkeze bağlı Yuva Köyü’nde geçtiğimiz Kurban Bayramı’nda kanlı ishal ve mide bulantısı şikayetiyle başlayan zehirlenme olaylarında 1 kişi öldü, 148 kişi hastanede tedavi altına alınmıştı. Ardından da yaşanan olayın ardından Bolu Valiliği ve Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma başlatmıştı. 

Soruşturmada köyün şebeke suyundan alınan numunelerin yanı sıra köy çevresindeki fabrikalara malzeme taşıyan kamyonların bölgede bulunan bir tesiste yıkandığı sırada kimyasal atıkların toprak altındaki kırık su borularına sızdığı iddiası üzerine soruşturma derinleştirildi. Yıkama işleminin yapıldığı bölgede yapılan kazı çalışmasının ardından borulardan su numunesi alınarak incelenmek üzere laboratuvara gönderildi.

Öte yandan, Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Yuva Köyünde kullanım suları ve su kaynağı başta olmak üzere köyün çeşitli alanlarında daha detaylı inceleme yapılması için mikrobiyoloji ve halk sağlığı uzmanları ile mühendislerden oluşan bir heyet kuruldu.

Ertem’in otopsi raporu açıklandı

Adli soruşturmanın devam ettiği zehirlenmelerle ilgili olarak 23 Temmuz'da vefat eden 49 yaşındaki Eyüp Ertem'in otopsi raporu açıklandı.

Adli Tıp Kurumu 8. İhtisas Kurulu otopsi raporuna göre; 49 yaşında hayatını kaybeden Eyüp Ertem'in kanında arsenik vardı. Ölüm nedeninin ise kirli su olduğu kaydedildi.

Hazırlanan 28 sayfalık raporda yer alan Eyüp Ertem'in eşi Saadet Yılmaz Ertem'in ifadesinde, içme suyu ihtiyaçlarını dışarıdan karşıladıklarını ancak yemek ve çay yaparken ve abdest alırken şebeke suyunu kullandıklarını söylediği yer aldı.

Arsenik Nedir, Nereden Alınır?

Arsenik, yer kabuğunun doğal bir bileşenidir ve havada, suda ve karada çevreye yaygın bir şekilde dağılmıştır. İnorganik formunda oldukça zehirlidir. Arsenik hemen hemen her yerde bulunur. Kayalar ve toprak yoluyla yeraltı sularına sızabilir ve böcek ilacı, ahşap koruyucuları ve tütünde kullanılır. 

İnsanlar, kirli su içerek, yiyecek hazırlama ve gıda mahsullerinin sulanmasında, endüstriyel işlemlerde, kontamine yiyecekler, yemek ve tütün içmek için kirli su kullanarak yüksek seviyelerde inorganik arseniğe maruz kalıyorlar. İnorganik arseniğe, özellikle içme suyu ve yiyecek yoluyla uzun süreli maruz kalma, kronik arsenik zehirlenmesine yol açabilir. Deri lezyonları ve cilt kanseri en karakteristik etkilerdir.

Arsenik İnsana Zararları Nelerdir?

İnorganik arsenik, doğrulanmış bir kanserojendir ve küresel olarak içme suyundaki en önemli kimyasal kirletici maddedir. Akut arsenik zehirlenmesinin ani semptomları arasında kusma, karın ağrısı ve ishal bulunur. Bunları uyuşma ve karıncalanma, aşırı durumlarda kas krampları ve ölüm izler.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler