Ucu açık sözleşmelere imza atılacak...!

Ucu açık sözleşmelere imza atılacak...! Ucu açık sözleşmelere imza atılacak...!
A- A+

Bolu Belediyesi, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) ile Bolu Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği (BESOB) ortaklığında 2012 yılında startı verilen Büyük Sanayi Sitesinde sona gelindi. Hatırlanacağı üzere 988 işyerinin hak sahiplerinin belli olacağı kura çekimi geçtiğimiz günlerde Ankara'da gerçekleştirilmiş ve dükkanların sahipleri belli olmuştu. Ardından asıl merak edilen dükkan maliyetleri ve ödemelerin ne şekilde olacağı sorusu ise bugün cevap buldu.

TOPLANTIYA BOLU BELEDİYESİ KATILMADI

Bolu Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Tahir Gayret ve Yönetim Kurulu Oda Başkanlarının yanı sıra projenin ortağı Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdullah Alemdar ve Meslek Odası Başkanlarının katılımıyla bugün Büyük Sanayi Sitesinde bir basın toplantısı düzenlendi.

BESOB Başkanı Gayret'in ifadesiyle “Projenin asıl sahibi Bolu Belediyesi”nin toplantıda temsilcisinin olmaması ise dikkat çekti. Bu yönde sorulan sorulara ise Gayret polemik olmaması için geçiştirmeye çalışırken, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ın daha önceden belirlenmiş programı nedeniyle Seben'de olduğu bilgisini vermekle yetindi.

PROJEYE KARŞI OLANLAR VAR

Toplantıda 16 yılda tamamlanabilen Büyük Sanayi Sitesinin proje aşamasından bugüne kadar gelen süreçte yaşananları anlatan BESOB Başkanı Tahir Gayret, maliyetlerin artmaması dükkanların metrekarelerinde düşmeler olduğunu söyledi.  Gayret açıklamalarının satır arasında ise “Proje Bolu Belediyesinin projesidir. Biz ise işin sekretaryasını yapacaktık. Ama öyle olmadı. Üzülerek görüyorum ki şuan bile bu projeye karşı olanlar var” sözleriyle, toplantıya katılmayan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan'ı kastettiği iddia edildi. 

988 adet olarak imalatı yapılan işyerlerinin 4 tip olduğunu söyleyen Başkan Gayret; “127 metrekare olan Tip 1-2 proje dükkanımız 856 adet, 92 metrekare olan Tip 3 proje dükkanımız 52 adet, 25 metrekare olan Tip 5 dükkanımız 21 adet ve Galericiler için sonradan metraj artışı yapıldığı için toplam 215 metrekare olarak imalatı yapılan 59 adet dükkanımız bulunmaktadır. Sanayi Sitemizde meslek gruplarına göre ise; oto gurubu 356, gıdacılar 111, ticaret 104, hırdavat/nalburiye 98, demirci/makine imalatı 90, galerici 59, ağaç mobilya 58, elektrik/elektronik 44, alüminyum/pvc 37 ve  tekstil olarak da 31 dükkan vardır. Toplam 988 işyerimizin ise birden fazla işyeri alanlar olduğu için 535 hak sahibi bulunmaktadır" dedi.

SÖZLEŞMELER 1 AY İÇİNDE İMZALANACAK

Kuraların çekilmesinin ardından hak sahipleri ile TOKİ arasında yapılacak sözleşmelerin imzalanması aşamasına gelindiğini söyleyen Gayret, sözleşme imzalayacak hak sahiplerinin BESOB'dan borcu yoktur yazısı almaları gerektiği noktasında da hak sahiplerine uyarıda bulundu.

Talep toplama aşamasında 4 bin lira yatırmayan yaklaşık 80 kişinin de projeden dükkan sahibi olamadığını söyleyen Gayret, bu kişilerin Büyük Sanayi Sitesinden dükkan almalarının da mümkün olmadığını belirtti.

Gayret; “Hak sahipleri sözleşmelerini, Sanayi Sitesinde bulunan Halk Bankası Şubesine giderek imzalayacaklar. Bunun da süresi bugünden başlayarak bir aydır. Yalnız hak sahibi sözleşmeyi imzalamadan önce BESOB'dan borcu yoktur yazısı almak zorunda. Banka BESOB'dan alınacak borcu yoktur yazılı kağıdı görmeden sözleşmeyi imzalamıyor. Biz de üyelerimizin borçlarını Eylül ayında yeniden değerlendirme yaparak, güncelledik”

 HANGİ TİP DÜKKAN KAÇ PARA

Hak sahiplerinin merakla beklediği dükkan maliyetlerini de açıklayan BESOB Başkanı Gayret; “Metrekaresi 22 bin lira olarak belirlendi. 127 metrekare işyerleri 2 milyon 484 bin lira ile 2 milyon 980 bin 395 lira, 93 metrekare olan işyerleri 2 milyon 225 bin lira ile 2 milyon 501 bin lira aralığında, galericiler için yapılan dükkanların fiyatları 2 milyon 609 ila 2 milyon 697 bin lira aralığında, 25 metrekare büfeler ise 667 bin 554 ila 711 bin 383 lira aralığında olacak. Bunlara bir de %20 KDV eklenecek. Klasman ve şerefiye farklarından dolayı aynı metrekare dükkanlarda da fiyat farkı bulunuyor" dedi.

KİM NE ÖDEYECEK SABİT BİR RAKAM YOK

Ödeme noktasında da bilgi veren Gayret; “İlk peşinat olan %10'luk kısım 5 ay içinde ödenecek. Yani dükkanın maliyeti 2 milyon 500 bin lira ise hak sahibi bunun %10'u olan 250 bin lirayı 5 ay içinde ödeyecek. Geriye kalan 2 milyon 250 bin lira artı %20 KDV'yi (dükkan maliyeti olan 2 milyon 500 bin liranın KDV'si olan 500 bin lirayı) ise 120 ay içinde ödenecek. Burada ise her 6 ayda bir ödemeler, memur maaş endeksinde yapılan artış oranında yeniden güncellenecek” diye konuştu.

Peşin ödeme yapılarak alımın söz konusu olmadığını söyleyen Gayret, konutlarda olduğu gibi 1-2 yıl sonra TOKİ'nin bu işyerleri için de peşin ödeme imkanı sağlayabileceği noktasında da ümitleri olduğunu belirtti.

ÖNCEDEN ÖDENEN PARALAR YALAN MI OLDU?

Hak sahipleri; sözleşme imzalanırken altına imza atacakları rakamın, 6 ayda bir memur maaş zammı oranında yeniden güncelleneceği için 120 ay sonunda dükkanı kaça alacağını bilmeden Halka Bankasında sözleşme imzalayacak. Hak sahiplerinin, yaklaşık 12 yıl önce 4 parça halinde yatırdıkları 20 bin liralardan  sadece TOKİ'ye ödenen 4 bin liranın güncellendiği geri kalan 16 bin liranın ise güncellenmediği yine toplantıda ifade edildi.

Yer parası olmadan TOKİ'nin Bolu'daki 535 hak sahibinden 4 duvar, bir çatı, bir lavoba ve bir tuvalet taşı için hak sahiplerinden isteyeceği rakamlar bugün itibariyle kaba taslak belli olurken, hak sahiplerinin takınacakları tavır ise merak edilmeye başladı.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler