Kahramanmaraş Merkezli meydana gelen asrın felaketi sonrası Türkiye başta olmak üzere Bolu’da kamuoyu tarafından tartışılarak dikkat çekilen “güvenli binalar üretmenin önemi” tartışmasına Mimar Murat Mısırlıoğlu da katıldı.
Bolu’da çizdiği projeler kadar imalatını üstlendiği projelerle yıllardır inşaat sektöründe önemli bir yere sahip olan Mimar Murat Mısırlıoğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla, Bolu’da binaların yapım aşamasında gördüğü eksikleri tespit ederek, önemli uyarılarda bulundu.
Öncelikle kendi meslektaşları Mimarlardan başlayarak; müteahhit, İnşaat Mühendisi, Belediye, Yapı Denetim Büroları, Meslek Odaları, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Bolu Halkına uyarı ve çağrıda bulunan Mısırlıoğlu, insanlarının canlarının kendilerine emanet olduğunu hatırlattı.
Yaptığı açıklamalar nedeniyle sektör içerisinden bir çok kişin tepkisini çekeceğini ve hatta düşmanlıklarını kazanacağının farkında olmasına karşılık, kimseden çekinmediğini vurgulayan Mimar Murat Mısırlıoğlu, sektörde gördüğü eksiklikleri birbiri ardına sıraladı.
“Müteahhit kardeşim; betona su ver..!”
Bolu Halkına, önüne gelen her ismi müteahhit olarak görmemeleri uyarısında bulunan Mısırlıoğlu, özellikle müteahhitleri betonun sulanması ve gördüğü önemli imalat hatasını video ile de destekleyerek uyarılarda bulundu.
Mısırlıoğlu; “Müteahhit kardeşim! Şu döktüğün betona su ver. Su, betonun canıdır. O betonu sulamazsan sevdiklerinin mezarını sularsın. Tüm uyarılarıma rağmen subasman perdesiyle bodrum kat kolonlarının arasına tam da mesnet noktasına temelde az beton atmak için hala grobeton doldurup ya da kalıpla ayırmayıp imalatlar yapmaya devam ediyorsunuz. Daha temelden binanın betonarmesini yanlış kurup insanların anlayacağı dilde yani mihenk taşını sarsıyorsunuz. Son kat betonunda döşemede 2-3 cm betonu az attıran bundan da kar ettiğini düşünen müteahhit kardeşlerim var” dedi.
“Meslektaşlarım; müteahhitlerinize yaranmayın”
Mimar ve İnşaat Mühendisi meslektaşlarına da çizdikleri projelerde, müteahhitlerin isteğine göre değil, fen ve sanat kaidelerine göre hareket etmeleri çağrısında bulunan Mısırlıoğlu; “Mimar-mühendis kardeşlerim, meslektaşlarım. Müteahhitlerin isteğine ya da gönlüne göre değil fen ve sanat kaidelerine uygun projelendirmeler yapın. Özellikle demir donatı ve betonarme dizaynlarınızda daha az demir tonajı çıkartmakla, daha az taşıyıcı betonarme kesitlerle müteahhitlerinize yaranmayın. Gördük işte sonra diyorlar ki; “ben, bana ne verildiyse onu yaptık” deyip, sıyrılıyorlar işin içinden. 3-5 günde kalıp söküp hızlı inşaat yapmayı marifet sanıyorlar” ifadelerini kullandı.
“Yapı denetimlerin, para saymayı bilen patronları”
Açıklamalarına ve uyarılarına yapı denetimlerde gördüğü eksikliklerle devam eden Mimar Murat Mısırlıoğlu; “Yapı denetimlerin ununu eleyip asmış, işleri sadece prosedürleri tamamlayıp para saymayı bilen patronları; denetim, demir numunesi alıp laboratuvara göndermek, beton atılırken oradan numune aldırmak değil sadece sizin kontrolünüz. Genç, çömez mühendisleriniz ellerinde telefon arabadan inmeden kalıba dahi çıkmadan beton atılmasını uzaktan seyredip, beton bitince de çekip gidiyorlar. Ne mastarcıya ne de vibrasyona dikkat ediyorlar. Yapı denetim sadece demir beton kontrolü değildir. Görevleriniz, siz de biliyorsunuz ki tam olarak; kablosundan borusuna, duvarından sıvasına, şapından tesisatına, çatının son noktasına kadar bu imalatları yapan kişileri kontrol etmektir” sözleriyle gördüğü eksikleri sıraladı.
“Acilen otopark yönetmeliği değişmeli”
Mevcut otopark yönetmeliğinden dolayı mimar ve inşaat mühendislerinin, insanlardan daha çok araçlar için bina tasarlar hale geldiği eleştirisinde bulunan Mısırlıoğlu, Belediye ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerine çağrıda bulundu. Mevcut otopark yönetmeliğinin acilen değişmesi gerektiğini söyleyen Murat Mısırlıoğlu; “Belediye ve Çevre Şehircilik Bakanlığının da acilen bu otopark yönetmeliklerini değiştirmeleri gerekiyor ki şöyle; mimar-mühendis kardeşlerimiz, insanlar için değil de bodrum katlarda araçlar için bina tasarlar hale geldi, getirildik. Bu durum, kolon ve perde aks mesafelerini açarak çok zorlar hale getiriyor bizleri ve sırf araba girsin çıksın diye betonarme sistemler zayıflatılıyor. Bilmem kaç araca göre garaj olmazsa, bir araç diğer aracı garajdan çıkmasını etkilerse, o binaya inşaat ruhsatı vermiyorlar çünkü! Ya bu otoparkları devlet olarak, belediye olarak sizler yapın ya da binalarımızın sistemlerini zoraki zorlattırmayın vesselam. Mevcut otopark yönetmeliği acilen (bilinçli iş bilenler tarafından) değiştirilmeli” dedi
Yer sahipleri ve emlakçılara önemli uyarı
Açıklamalarının sonunda kat karşılığı yerlerini veren arsa sahipleri ve onlara aracılık yapan emlakçılara uyarıda bulunan Mısırlıoğlu; “Bir lafımda yerini kat karşılığı veren çoğu vakit aç gözlülük yapan toprak sahipleri ve bunlara vesile olan emlakçı arkadaşlara. Bir daire fazla veriyor, kombi takıyor, cam balkon takıyor, hızlı yapıyor diye tercih ettiğiniz kişi ya da firmaları doğru seçmenizi öneririm sizlere de” diye konuştu.
“Yazdıklarım gerçekler!”
Yaptığı uyarıların gerçek olduğunu inşaat sektörünü oluşturan paydaşlar tarafından bilindiğini belirten Mimar Murat Mısırlıoğlu son olarak; “Tüm meslektaşlarımız, denetçiler, müteahhitler artık herkes dikkat etsin. Bu yazdıklarımın gerçekler olduğunu sizler de biliyorsunuz. Bizlere insanların canları malları emanet ediliyor. Bunlara ve bu tür kurallara uyulmazsa hepinizi tek tek, isim isim ifşa edeceğimi de buradan belirtiyorum. Bu vicdan ve meslek ahlakıdır. Herkes işini layıkıyla yapsın LÜTFEN. İşini layıkıyla yapanlara zaten lafımız yok. Üstüne alınan, alınsın. Hiçbir kimseden de çekincem yok. Unutmayalım ki binalar değil ihmaller öldürüyor. Ben binalar hasar görmez demiyorum. Önemli olan canları bu tür felaketlerde, binalardan o anlarda sağ salim çıkabilmelerini sağlamaktır amacımız” ifadelerini kullandı.