Rant var diyerek Anayasa Mahkemesi’ne gitmiş

Rant var diyerek Anayasa Mahkemesi’ne gitmiş Rant var diyerek Anayasa Mahkemesi’ne gitmiş
A- A+
Reklam

6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş merkezli meydana gelen 11 ili etkileyen asrın felaketi sonrası sert açıklamalarıyla dikkatleri üzerine çeken Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, kentsel dönüşüme engel olmak için Anayasa Mahkemesine başvurduğu ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde yaptığımız haber sonrası; Bolu’da dönemin Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından başlatılmak istenilen kentsel dönüşüm çalışmasına destek vermek yerine engel olmak için yaptığı açıklamaları kamuoyuyla paylaştığımız haber sonrası, Özcan’ın Kentsel Dönüşüme sadece Bolu bazında engel olmakla yetinmediği bilgisine ulaştık.

CHP’li Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın kentsel dönüşüme karşı düzenlediği miting görüntülerinin ardından CHP’li vekillerin de kentsel dönüşüme karşı çıktığı ifadeleri ortaya çıkmaya devam ediyor.

Bunlar arasında şimdiki Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, 24’ncü Dönem Bolu Milletvekiliyken Hükümet tarafından çıkarılmaya çalışılan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanununa hararetli bir şekilde karşı olduğu ortaya çıktı.

Özcan 2012’de neden karşıymış!

Hükümet tarafından TBMM’ne sunulan; Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun Tasarısı hakkında görüşlerini CHP Bolu Milletvekili olarak 16 Mayıs 2012 yılında Meclis kürsüsünden açıklayan Özcan, bu yasayla birilerine rant sağlanacağını iddia ederek karşı çıkmış.

Tasarı ile; afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıların bulunduğu arazi ve arsalarda norm ve standartlara uygun sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerinin oluşturulması amacıyla yapılacak iyileştirme, tasfiye ve yenilemelerle ilgili usul ve esasları düzenlemeye çalışan AK Parti iktidarının bu çalışmasına engel olmaya çalışan Özcan’ın, bugün deprem bölgesinde yıkılan binalar arasında kullandığı söylemleri, akıllara 16 Mayıs 2012 tarihinde yaptığı konuşmayı getiriyor.

Kentsel Dönüşümün önünü açmak için hazırlanan kanun tasarısının aleyhinde söz alarak Meclis kürsüsünden konuşan dönemin CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan; “Sayın Başkan, çok değerli milletvekilleri; afet riski altındaki alanlarla ilgili bir yasal düzenlemeyi görüşüyoruz. Ben de bu yasal düzenleme kapsamında yaklaşık on üç yıl önce 2 defa doğal afet olan deprem felaketiyle karşılaşmış olan Bolu’nun Milletvekili olarak birkaç hususa müsaadenizle değinmek istiyorum. Özellikle 12 Kasım 99’da meydana gelen depremde Bolu ilinin yüzde 48’i hasar görmüştü ve hâlen de Bolu’yla ilgili bu risk devam etmekte uzmanların ifadesine göre. Bugün, aslına bakarsanız, bu yasanın Meclis gündemine gelmiş olmasından memnuniyet duymamız gerekir ancak gerçekten niyet, sizlerin niyeti bu yasayı getirirken, afet altındaki bölgelerin riskini azaltmak mı, yoksa gene böyle bir iyi niyetli yasa tasarısının altında yandaşları zengin etmek düşüncesi mi var, bunu gerçekten merak ediyorum. Az önce Sayın Bülent Tezcan arkadaşımız ifade ettiler. Arkadaşlar, bu yasa tam anlamıyla uygulanırsa yaklaşık 500 milyar dolarlık bir rant ortaya çıkacak. Bu rantın kime, nasıl, ne şekilde dağıtılacağı, birilerine peşkeş çekilip çekilmeyeceği hususları gerçekten kamuoyunun ve bizlerin kafasında soru işaretleri doğmasına sebebiyet vermektedir” ifadeleriyle tasarıya karşı çıkmıştı.

Hükümetin bu tasarıyı kanunlaştırması sonrası da 116 CHP Milletvekili; 27 Temmuz 2012 tarihinde riskli binaların yıkımını ve kentsel dönüşümünü sağlayan 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun ile 5998 sayılı kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne gitmişti. Kanun kapsamında risk tespiti yapılan bu yapıların 165 bin 556'sı yıkıldı.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler