“Tarih kokan Bolu'ya destek verin”

“Tarih kokan Bolu'ya destek verin” “Tarih kokan Bolu'ya destek verin”
A- A+
Reklam

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 2024 yılı bütçesi ile ilgili TBMM’deki Komisyon görüşmelerine katılan CHP Bolu Milletvekili Türker Ateş, Bolu ili ilgili çok çarpıcı tespitlerde bulundu.

Artemis Heykelini tesadüfen bulduk!

Dünyanın en önemli eserleri arasında gösterilmesine karşılık, tesadüfen Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı iken yaptıkları çalışma sonrası ortaya çıkarttıkları Bolu Müzesinde 50 yıldır sergilenen Artemis Heykeli başının markalaşmamasını eleştiren Ateş; “Bir dönem Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanlığı yaptım. Özellikle Bolu Merkeze turist gelmesi için çalışmalar yaptık. Bolu Müzesinde, dünyanın en önemli tarihi eserlerinden birisi olan Artemis heykelinin başı bulunuyor. Bunu markalaştırma noktasında hiçbir girişim olmadı. 50 yıldır Bolu Müzesinde sergileniyor ve eserin sergilendiği yeri görseniz, gerçekten üzülürsünüz. 50 senedir Bolu Müzesinde bu eser var, Oda Başkanıyken yaptığımız çalışma sırasında tesadüfen bunu biz buluyoruz” dedi.

30 dönümlük arazide kümülüs var ama destek yok

Bolu’nun tarihinin Hitit uygarlığına dayanması nedeniyle şehrin altında tarih yattığını fakat bunun kazandırılması için bir çalışma yapılmamasını eleştiren Milletvekili Türker Ateş; “Bolu bölgesinin Hitit uygarlığına dayanan bir tarihi var. Bolu ilinin altında yaşanmışlıkları olan bir tarih var ama bunu turizme kazandıracak hiçbir çalışmamız yok. Müzemiz yeterli olmadığı için eserler zaten sergilenemiyor. İkinci bir konu ise; sizlere daha önceden bir yazı göndererek 30 dönümlük bir arazide kümülüs var dedik. Burada yerin kazısını yapalım dedik. Bunun için de buranın kamulaştırılması gerekiyor. Çok basit bir kamulaştırmayı gittikçe büyüttük. Biz buranın kazı işlemleri için sponsor buluruz ama insanların elinden ancak devlet eliyle arazilerini alabiliriz. Bu konuda sizlerden yardım bekliyoruz” diye konuştu.

BAİBÜ’ne Arkeoloji Bölümü açılsın

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne Arkeoloji Bölümü açılması için YÖK’e yapılan başvuruya olumuz yanıt verilmesini de eleştiren Ateş; “Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde arkeoloji bölümü yok. YÖK’e müracaatımızı yaptık ama ret cevabı geldi. Bu konuda destek verin. Tarih kokan bir ile Turizm ve Kültür Bakanı olarak desteğinizi rica ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Mudurnu’daki kazının Bakanlığınızla ilgisi var mı?

Son olarak ulusal basında da gündem olan Mudurnu’daki kazı konusuna değinen CHP Bolu Milletvekili Türker, kazı ile ilgili kamuoyuna aydınlatıcı bir açıklama yapılmasını istedi. Açıklama yapılmadığı için şehir efsanelerinin türetildiğine dikkat çeken Ateş; “Basında da gömüşsünüzdür, Mudurnu ilçemizde esrarengiz bir kazı var. Sahibi belli değil. 6 aydır esrarengiz bir kazı yapılıyor ve kazı hakkında yayın yasağı getirildi. Yasak ile birlikte de ne arandığına dair şehir efsaneleri aldı başını gidiyor. Altın arandığı, Hz. İsa döneminde yazılmış İncil arandığına yönelik iddialar var. Kazının Bakanlığınızla bir ilgisi var mıdır? En azından buna yanıt verirseniz, kulaktan kulağa yayılan şehir efsanesi son bulur” dedi.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler