Zam aldatmacası

Zam aldatmacası Zam aldatmacası
A- A+

Bolu Belediyesi ile Belediye İş Sendikası arasında dün imzalanan Toplu İş Sözleşmesiyle kamuoyuna açıklanan %105 zam oranının, aldatmadan ibaret olduğu görüldü. Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın basın toplantısıyla ballandıra ballandıra anlattığı zam oranının, bundan önceki icraatlarında olduğu gibi algı operasyonu yapılarak, olduğundan farklı açıklandığı rakamlarla ortaya çıktı.

En düşük maaşın 12 bin 290 lira olduğunu açıklayan Başkan Özcan, bu paranın içinde işçinin sendikal haklarından dolayı vermek zorunda olduğu yemek, yakacak ve kıdem parası ile yılda iki defa verilen ikramiyenin de içerisinde olduğu geçeğini gizledi.

Hatırlanacağı üzere; Temmuz ayında asgari ücretin 5 bin 500 lira yapılmasına karşılık, Belediye işçisini asgari ücret seviyesinde 5 aydır çalıştıran Başkan Tanju Özcan, aylardır çalışanların enflasyon karşısında ezilmesine sessiz kalmıştı. Ayrıca işçiye verilmesi gereken günlük 13 lira yemek parasını da 55 lira olarak vermesi gereken Özcan, bunu da vermeyerek işçinin aylık bin lira civarında maaşını az vermişti.

En düşük maaş 10 bin 81 lira oldu

Dün imzalanan Toplu İş Sözleşmesi sonrası Belediyede en düşük maaşın 12 bin 290 lira olduğunu açıklayan Başkan Özcan, zam oranını ise tarihi ve Türkiye’de başka örneği olmayan bir artış yaptığını iddia ederek %105 olarak ilan etmişti.

Rakamlarla kamuoyunun kafasını bulandırarak, Türkiye’nin en büyük zam oranını verdiğini söyleyen Özcan’ın ifade ettiği 12 bin 290 liranın içinde; işçiye her ay kanunen vermesi gereken yemek, kıdem ve yakacak parasının yanı sıra yılda 13 yevmiye tutarında verilen 2 ikramiye de bulunuyor. 

Asgari ücretin 8 bin 506 lira olduğu Türkiye’de bunun altında çalışanına maaş verme imkanı olmayan Özcan, sendikalı olan işçisini asgari ücretle çalıştırsa idi aylık yemek parası 1.430 lira, aylık yakacak parası 105 lira ve kıdem parası olarak da aylık 40 lira ücret ödemek zorundaydı. Durum böyle olduğunda ise Başkan Özcan sendikalı olan işçisini asgari ücretle çalıştırsaydı aylık ödeyeceği en düşük maaş kanunen 10 bin 81 lira olmak zorunda olacaktı. 

Dün ikramiyeli bir şekilde açıklanan 12 bin 290 liranın aksine Ocak ayında en düşük Belediye çalışanına ikramiye çıktıktan sonra 11 bin 200 lira para yatacak ve bunun içerisinde yemek, yakacak, kıdem parası da olacak. Çünkü bunlar işçinin sendikal hakkı ve kanun gereği verilmesi gerekiyor. 

İşte tüm bu rakamlar ışığında asgari ücretle işçi çalıştırsaydı (yemek+yakacak+kıdem dahil) verilmesi gereken aylık 10 bin 81 lira iken Başkan Özcan, işçisine 11 bin 200 lira verecek. (yemek+yakacak+kıdem dahil)

Asgari ücret üzerine yapılan zammı koyduğumuzda ise iddia edilenin aksine Belediye işçisinin maaşına yapılan artışın ise bin 194 lira olduğu ortaya çıkıyor. Yani giydirilmemiş net maaşlar üzerinden konuşacak olursak, Belediye işçisi, asgari ücret olan 8506 lira yerine 9694 lira aylık maaş almış olacak. Bu rakam sosyal haklar dahil edildiğinde 11 bin 200 lira, ikramiye dahil edildiğinde ise ancak 12 bin 290 lira olacak.

Sonuç olarak dünden bu yana verdiği şişirilmiş rakamlarla kamuoyuna ve Türkiye’ye zamcık değil, zam yaptığı mesajı veren Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın da aslında Belediye işçisine zam değil, zamcık verdiği ortaya çıktı.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler