Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından dün akşam Hatay’da yaşanan iki deprem sonrası, Bolu 100. Yıl Ortaokulu’nda çocukları eğitim gören veliler, korkulu rüyalar görüyor.
Bolu’da güçlendirme yapılması gereken eğitim kurumlarına yönelik çalışma sonrası 4 yıl önce “acilen güçlendirilmesi” gereken rapor oluşturulan Bolu 100. Yıl Ortaokulu’nda 500 öğrenci ve 50 idari personel her gün eğitime devam ediyor.
Dönemin İl Milli Eğitim Müdürü Yusuf Cengiz görevdeyken 2019 yılında güçlendirilmesi yerine okulun fiziki kapasitesinin öğrenci sayısına yetmemesinden dolayı yıkılarak yerine yeni okul yapılması kararlaştırılan Bolu 100. Yıl Ortaokulu’nun yeni binası mevzuata takılması nedeniyle 4 yıldır sürüncemede bekliyor.
Deprem tedbiriniz bu mu?
Okulun yeni binasının yapılması mevzuata ve kurumlar arası prosedüre takılırken, depremin yol açtığı felaketin her gün farklı farklı ekranlara yansıdığı bu günlerde, okulun başka bir okula tahliye edilmemesine ise veliler tepki gösteriyor.
2022-2023 eğitim öğretim yılına bile binada başlanılması riskli iken, okulun depremsel riskinin bilindiği halde 6 Şubat tarihinden bu yana harekete geçmeyen İl Milli Eğitim Müdürlüğü adeta faciaya davetiye çıkarıyor.
Aktif fay hattı üzerinde olan Bolu’da olası bir depremin meydana gelmesi kaçınılmazken, bir dakika sonra deprem olmayacağının garantisini kimse veremezken, bu okulun açık durmasının vebalini kim ödeyecek.
Her gün okula çocuğunu adeta canlı bir tabuta bırakmanın psikolojik yıkımını yaşayan Veliler, 500 öğrenci ve 50 civarındaki idari personelin sorumluluğunu kimin aldığını merak ediyorlar. İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin hemen hemen her ilinde depremsel riski bulunan okulların tahliye edilmesine karşılık, Bolu’da Bolu 100. Yıl Ortaokulu’nun eğitime devam etmesi, deprem gerçeğiyle Bolu’daki etkili ve yetkililerin ne kadar yüzleştiklerini ve aldıkları önlemleri gözler önüne seriyor.