Kahramanmaraş merkezli yaşanan deprem sonrası kameralar karşısına geçerek “Kentsel Dönüşüm” çalışmasında geç kaldığı eleştirilerinde bulunan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, 2012 yılında dönemin Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın Bolu’da kentsel dönüşüm çalışması için atmak istediği önemli bir adıma engel olduğu ortaya çıktı.
12 Kasım 1999 depreminden sonra Bolu eski Belediye Başkanı Yüksel Ceylan döneminde Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim dalı Öğretim Üyeleri, TMMOB İnşaat Mühendisliği Odası Bolu Temsilciliği ile Bolu Belediyesi işbirliği ile gerçekleştirilen ve Alaaddin Yılmaz zamanında tamamlanan Bolu’daki binaların risk analizi raporu sonrası harekete geçen Bolu Belediyesine, dönemin CHP Bolu Milletvekili şimdinin Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan karşı çıktı.
Kentsel Dönüşüm Yasası'nın ilk uygulanacağı illerden biri olan Bolu'da, Bolu Belediyesi Kasım ayı itibari ile "depremde riskli olabileceği" kanaatine vardığı bina sahiplerine tebligatları göndermeye başladı.
Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan raporun tavsiye niteliği taşımasından dolayı Bolu’da yapılacak Kentsel Dönüşüm çalışmasını hukuki bir zemine oturtmak isteyen dönemin Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, depremde risk taşıyan bina sahiplerine gönderdiği tebligatla, lisanslı kurumlara binalarının riskli olup olmadığını tespit ettirme çağrısında bulunmuştu.
Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz imzasıyla rapor sonucu risk taşıdığı öngörülen 124 binadaki hak sahiplerine gönderilen tebligatta;
“T.C BOLU BELEDİYE BAŞKANLIĞI
İmar ve Şehircilik Müdürlüğü
Sayı: M.14.0.BOL.0.13-(622.01)-7010/13718
Konu: Deprem Riski Altındaki Yapılar.
Bolu İli Merkez, tapunun Akpınar Mahallesi, ... ada, ... parsel numarasında kayıtlı taşınmaz üzerindeki yapınızla ilgili Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırma Enstitüsü Deprem Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri, T.M.M.O.B. İnşaat Mühendisleri Odası Bolu Temsilciliği ve Belediyemizin yaptığı çalışmalar neticesinde yapınızın olası bir depremde riskli olabileceği kanaatine varılmıştır.
6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun kapsamında yapınızın riskli olup olmadığının tespitinin Bakanlık tarafından lisanslandırılan Kurum ve Kuruluşlara yaptırılması gerekmektedir. Söz konusu tespitler yaptırılmadığı takdirde, 6306 Sayılı Kanun Kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca veya Belediyemize resen yapılır veya yaptırılır.
Gereğini bilgilerinize rica ederim.
Alaaddin YILMAZ
Belediye Başkanı” ifadeleri yer alıyordu.
Tanju Özcan’dan Yılmaz hakkında suç duyurusu
Tebligatı alan vatandaşların durumdan dönemin CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan’ı haberdar ederek, yardım istemeleri sonrası ise dönemin Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz hakkında Savcılığa hem suç duyurusu hem de dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a şikayet mektubu bizzat Tanju Özcan tarafından yapıldı.
Aralık 2012 yılında bu konuda bir basın toplantısı düzenleyen dönemin Milletvekili şimdiki Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, kentsel dönüşüm için ilk ciddi adımı atmak isteyen Alaaddin Yılmaz’ı eleştirerek, gönderilen tebligatların vatandaşı tedirgin ettiğini iddia etmiş ve Savcılığa suç duyurusunda bulunmuş.
Alaaddin Yılmaz’ın elinde Boğaziçi Üniversitesi’ne ait rapor olmasına karşılık vatandaşlara bunu açıklamayarak suç işlediğini iddia eden Başkan Özcan, aynı raporun şimdi kendi elinde olmasına karşılık yine vatandaşa açıklamayarak, iddia ettiği suça ortak oluyor.
Bolu Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm için atılan ciddi bir adımı siyasi söylemlere kurban eden ve çalışmayı engelleyen Tanju Özcan, Kahramanmaraş depremi sonrasında ise kameralar karşısına geçerek, kentsel dönüşümden bahsediyor.
Başbakan Erdoğan’a Yılmaz’ı şikayet etmiş
Kentsel Dönüşüm çalışmasını oluşturduğu kamuoyu ve savcılığa suç duyurusu ile engel olan dönemin CHP Bolu Milletvekili şimdinin Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan bununla da yetinmeyerek, kentsel dönüşüm çalışması yapmak için harekete geçen dönemin Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ı, yine dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazarak şikayet etti.
Özcan mektubunda;
“Sayın Başbakanım,
Eski bir Belediye Başkanı olarak beni daha iyi anlayacağınızı düşünerek bu mektubu kaleme alıyorum.
Bolu Belediye Başkanlığı tarafından 2004 yılında, İnşaat Mühendisleri Odası Bolu temsilciliği ve Boğaziçi Üniversitesi ile bir protokol imzalanmış, protokol doğrultusunda 17 Ağustos 1999 ve 12 Kasım 1999 depremleri sonrasında Bolu ilindeki yaklaşık 11.000 daireden Bolu İnşaat Mühendisleri Odasından teknik veriler toplanarak Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesine gönderilmiştir.
2004-2007 yılları arasında Boğaziçi Üniversitesi tarafından incelenen veriler sonucunda Üniversite tarafından Bolu Belediye Başkanlığına bir rapor gönderilerek 124 bina ve 500 civarında dairenin yüksek veya çok yüksek şekilde risk içerdiğini bildiren bir rapor tanzim edilmiştir.
Bolu Belediye Başkanlığı tarafından Boğaziçi Üniversitesi’nin hazırlamış olduğu yukarıda anılan sonucu içeren rapora herhangi bir itirazda bulunulmamıştır.
Konu, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından yakinen takip edilmiş olmasına rağmen aradan geçen 5 yıllık süre içerisinde rapor, kamuoyundan, meclis üyelerinden, meslek odalarından, sivil toplum örgütlerinde ve riskli olarak tanımlanan beş yüzü aşkın dairede oturan kişilerden ve bu binaların sahiplerinden gizlenmiştir.
Son olarak geçtiğimiz günlerde Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, bu kere 124 bina ve çok sayıda bağımsız bölüm tapu kayıt maliklerine yazı yazarak anılan çalışma ve akabinde tanzim edilen rapora atıf yaparak maliki bulundukları binanın riskli olduğunu bildirmiş, Bakanlığın lisans verdiği kuruluşlar vasıtasıyla binalarında inceleme yaptırmaları tapu kayıt maliklerinden istenmiştir.
124 binanın risk altında bulunduğunu içeren bir raporun, bina maliklerinden veya burada oturan kişilerden gizlenmesi ve bu durumun 5 yıl gibi bir süre devam ettirilmesi bana göre halkın can ve mal güvenliğinin tehlikeye atılması anlamına gelmektedir.
3194 sayılı İmar Kanunu’nun 39. Maddesinin 1. Fıkrası “(1) Bir kısmı veya tamamının yıkılacak derecede tehlikede olduğu belediye veya valilik tarafından tespit edilen yapıların sahiplerine tehlike derecesine göre bunun izalesi için belediye veya valilikçe on gün içinde tebligat yapılır. Onlarda bulunmazsa tebligat varakası tebliğ yerine kaim olmak üzere tehlikeli yapıya asılır ve keyfiyet muhtarla birlikte bir zabıta tespit edilir” düzenlemesini içermektedir.
Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, söz konusu binalardaki yıkılma tehlikesini bilmesine ve bununla ilgili tedbiri alma görevi, hem 5393 sayılı Kanun hem 3194 sayılı Kanun hükümleri çerçevesinde kendisine verilmiş olmasına rağmen 5 yıllık süreç içerisinde bina maliklerine durumu bildirmeyerek, bu yüksek yahut çok yüksek risk taşıdığı belirtilen binalarda insanların yaşamasına göz yumarak ve bu binalarla ilgili olarak gerekli tedbirleri almayarak görev gereklerini ağır biçimde ihmal etmiş, halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokarak suç işlemiştir ve suç işlemeye de devam etmektedir.
Bu hususta Bolu’da yaşayan insanların temsil sorumluluğunu üstlenmiş bir Milletvekili olarak tarafımdan Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı’na müracaat ile Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz hakkında suç duyurusunda da bulunulmuştur; ancak halkın can ve mal güvenliğinin korunması bakımından sizin de bir müfettiş göndererek yerinde inceleme yaptırmanızı yüksek şahsınızdan saygıyla arz ederim.
Tanju Özcan
CHP BOLU MİLLETVEKİLİ” ifadelerini kaleme almıştır.
Tanju Özcan suç mu işliyor?
Dönemin Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ı, Boğaziçi Üniversitesi tarafından hazırlanan riskli binaların tespit edildiği raporu açıklamayarak suç işlediğini Milletvekili olarak iddia eden Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın, Belediye Başkanı olarak rapor kendi elinde olmasına karşılık 124 binada oturan 500’ü aşkın dairede yaşayan Bolululara açıklamayarak, o gün iddia ettiği suça ortak olup olmadığı, bugün merak ediliyor.