Bolu İl Özel İdaresi 2023 yılı bütçesi hafta başı toplanan İl Genel Meclisi’nin son oturumunda İl Genel Meclisi Üyelerinin oy birliği ile kabul edildi.
Müdürlüklere ve ilçe özel idarelere yapılacak ödemelerle İl Özel İdaresinin 2023 yılı gelir gider bütçesi 292 milyon 897 bin 500 lira olarak kararlaştırıldı.
2023 yılı İl Genel Meclisinin harcama giderlerinde aslan payını içerisinde personel giderleri ve İl Genel Meclisi Üyelerine ödenen aylık maaşların da bulunduğu İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğü 121 milyon 481 bin 941 lira ile alırken, bütçede kalan 171 milyon 415 bin 559 lira ile de Bolu’nun ilçe ve köylerine hizmet gidecek.
Öte yandan 2023 yılı için İlçe Özel İdarelerine gönderilecek para ise toplamda 1 milyon lira olarak göze çarpıyor. Bu paranın dağılımı ise; Dörtdivan 90 bin, Gerede 150 bin, Göynük 180 bin, Kıbrıscık 90 bin, Mengen 150 bin, Mudurnu 150 bin, Seben 100 bin ve Yeniçağa 90 bin lira olarak belirlendi.
Bütçenin en önemli kaleminin ayrıldığı İnsan Kaynakları ve Eğitim Müdürlüğünün harcama kalemleri arasında olan İl Genel Meclisi Üyelerinin aylık aldıkları maaşları da bulunuyor.
İlçelere 1 milyon lira ayırılan İl Özel İdaresi’nin 2023 yılı bütçesinden ise İl Genel Meclisi Üyelerine 2023 yılı için ayrılan para 4 milyon lira.
İki günde bitirmek yerine 1 hafta toplanıyorlar
Kanun gereği bir günde de toplanabilecek Bolu İl Genel Meclisi yine kanunun kendilerine tanıdığı üst limit olan bir haftalık oturumlar yapmayı tercih ederken, bu toplantılar da her gün yoklama dahil en fazla 15 dakika sürüyor. Komisyon çalışmalarını da bir veya en fazla iki günde bitirmek yerine hafta boyuna yayan İl Genel Meclisi, gündemlerine gelen 8-10 konuyu bir hafta boyunca görüşüyorlar. Buna karşılık başta Bolu Belediyesi Meclisi ve ilçe Belediye Meclisleri ise ayda aynı haftanın içinde iki kere toplanarak her Mecliste 40 ila 50 konuyu görüşerek karara bağlıyorlar.
İl Genel Meclisi Üyelerinin bir haftaya yaydıkları bu çalışmalarının maddi karşılığı ise 2022 yılında her bir üye için 8 bin liraydı. Yani her bir İl Genel Meclisi Üyesi her ay katıldığı Meclis toplantısı, Komisyon toplantısı ve üye oldukları şirket toplantıları karşılığında aylık 8’er bin lira maaş aldılar.
Ayrı bir haber konusu yapacağımız İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer’in de aldığı aylık maaş İl Genel Meclisi Üyelerinin maaşlarına eklendiğinde 2022 yılında 23 İl Genel Meclisi Üyesinin İl Özel İdaresine maliyetleri 2 milyon 400 bin lira oldu.
Alınan maaşlarda adaletsizlik olmaması için havuz kuran ve aylık aldıkları maaşları bu havuzda toplayan 23 İl Genel Meclis Üyesi (İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer hariç) eşit bir şekilde kendi aralarında maaş dağılımını sağlıyorlar.
2023 yılı için 1 milyon lirayı ilçelere reva gören İl Genel Meclisi Üyeleri ise 2023 yılında ilçelerin 4 yılda hizmet için aldıkları parayı alacaklar.
Konu maaş olunca iktidar-muhalefet çok uyumlu
Kanun gereği memur maaş artışıyla orantılı olarak zamlanacak İl Genel Meclisi Üyelerinin aylık maaşları 2023 yılında 13 bin 500 lira olacak. İl Genel Meclisi Başkanı Yaşar Yüceer’in maaşı da bu rakama eklendiğinde İl Özel İdaresi bütçesinden yıllık olarak 4 milyona yakın bir para İl Genel Meclisi Üyelerine maaş olarak ödenecek. Bunun yanında Komisyon çalışmaları için kullanılan araçların yakıt ve yemek bedelleri eklendiğinde yıllık harcama kaleminin geldiği nokta ciddi rakamlara ulaşıyor.
Geçmiş yıllarda Türkiye gündemine aldıkları maaşlar ve tanesi 6 bin dolar olan ceylan derisi koltuklarıyla eleştirilere maruz kalan Milletvekillerinin TBMM’de yaptıkları popülist tartışmalar gibi her toplantıda basın önünde hararetli tartışmalar yaparak gündeme gelen İl Genel Meclisi Üyelerinin nedendir bilinmez aldıkları maaşlar Mecliste hiç gündeme gelmiyor. İktidar ve muhalefet mensubu İl Genel Meclisi Üyelerinin maaşlar konusundaki uyumu dikkat çekiyor.