Binlerce konutta risk tehlikesi var

Binlerce konutta risk tehlikesi var Binlerce konutta risk tehlikesi var
A- A+
Reklam

Kahramanmaraş Merkezli yaşanan depremler sonrası ülkenin gündemi diri fay hatları ve bu hatların bulunduğu şehirlerdeki bina stoklarının durumu olurken, Bolu’da ise göz göre göre gelen tehlike karşısında birinci derecede sorumlu olan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın 4 yıldır önlem almadığı görülüyor.

Geçtiğimiz hafta toplanan Bolu Belediye Meclisinde yaptığı açıklamayla hafta sonunu deprem bölgesinde geçireceğini söyleyen Bolu Belediye Başkan Tanju Özcan, deprem bölgesindeki enkazlar arasında siyaset yapmayı bırakarak, dağılan altılı masanın enkazından siyaset yaparak hafta sonunu geçirdi. Kanal kanal gezerek altılı masanın enkazının siyasetini yapan Başkan Özcan, gerek Boğaziçi Üniversitesi’nin raporu gerekse Bolu İnşaat Mühendisleri Odası yetkilerinin son 5 yılda yapılan binaların projelerinin incelenmesi uyarılarına kulaklarını tıkıyor.

Bin 150 konutta oturan risk altında

Diri fay hattı üzerinde bulunan Bolu’da mevcut yapı stokunun %74’lük bölümü 1999 depremleri sonrası yapılsa da 12 Kasım Depremi öncesi yapılan 5 bin 264 binada insanlar yaşamaya devam ediyor.

Geçmiş dönem Bolu Belediye Başkanı Yüksel Ceylan tarafından 2002 ve 2004 tarihleri arasında Boğaziçi Üniversitesi ile Deprem Master Planı ile ilgili imzalanan protokol kapsamında bu binalardan, bin 494 incelenmiş ve 124’ünde hasar olduğu tespit edilmişti. Yani incelenen binaların %10’u riskli çıkarken, geride incelenmeyen 4 bin binanın ise akıbeti bilinmiyor. Onların da en iyimser tablo ile %10’unun riskli çıktığını varsayarsak, 400 bina yapar ki o binaların da en iyimser rakamla 4 katlı ve 3’er daireden oluştuğunu tahmin edersek, 4 bin 800 bağımsız bölüm yapıyor.

Üniversitenin raporunda bin 150 binanın riskli olduğu ve diğer binaların ise durumunun belirsizliğine rağmen, Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, işin ciddiyetinden uzak, siyaset yapmaya devam ediyor.

2012 yılında dönemin Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın riskli 124 bina için kentsel dönüşüme başlamak adına başlattığı girişimlere o zaman Bolu Milletvekili olarak çeşitli engeller koyan Başkan Özcan, o yıllarda Alaaddin Yılmaz’a yönelik kullandığı “suç işliyor” derken, bu günde kendisi bu suça ortak oluyor.

Bolu Belediye Başkanı 4 yıldır koltukta oturmasına karşılık riskli 124 bina başta olmak üzere 1999 Depremleri öncesi yapılan 5 bin 264 bina ile ilgili başta kentsel dönüşüm olmak üzere herhangi bir işlem yapmayan Başkan Tanju Özcan, adeta birer tabut olan bu binalarda suçu siyaseten Hükümete atarak, insanların oturmasına göz yumuyor.

Son Meclis toplantısında konu ile ilgili yaptığı konuşmada adeta itirafta bulunan Başkan Özcan; “124 binanın neresi olduğunu tek tek biliyoruz. Bu binalardan 8 tanesi güçlendirilmiş. Bu binalardan 7 tanesi yıkılmış. Geriye 109 tane bina kalmış. Bolu’da bin 150 bölüm risk altında bu rapora göre. Alaaddin Yılmaz döneminde tamamlanan rapor sonrası 5 yıl bir şey yapılmamış. Siz şurada otursanız ve elinize şöyle bir rapor gelse 5 sene bunu hasıraltı edebilir misin? Bu nasıl vicdan?” sözlerini kullandı.

İnşaat Mühendislerinin uyarısını duymuyor!

Bolu’da son aylarda süregelen fakat Kahramanmaraş Depremi sonrası giderek artan İnşaat mühendisleri arasındaki tartışmalar ise Bolulular açısından hayati önem taşısa da bir el tarafından konunun Bolu’da tartışılması engelleniyor.

Özellikle Bolu’da bu noktada tek yetkili kurum olan Bolu İnşaat Mühendisleri Odası tarafından geçtiğimiz hafta yapılan toplantıda; “Son 5 yılda çizilen projeler incelensin” sözleriyle uyarıda bulunulması ve Bolu’da bir kısım rant çevresine dikkat çekilmesi, başta konunun birinci derecede muhatabı Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan ve siyasiler tarafından görmezden geliniyor.

Bolu İnşaat Mühendisleri Odası tarafından statik projelerinin incelenmesi istenilen özellikle Tanju Özcan döneminde Bolu’da hangi mimar yada inşaat mühendisi proje çizmiş, en çok yapı stokunu hangi müteahhit imal etmiştir bilinmez ama bilinen bir gerçek var ki o da Bolu Halkının ciddi bir bölümünün hayatı, siyasete kurban ediliyor.

Son 5 yılda en iyimser bir rakamla bin yapı stoku imal edildiyse bu da yine en iyimser rakamla 10 bin bağımsız bölüm yapar ki burada yaşayan vatandaşlarımızın kaç kişi olduğunu tahmin etmek zor değil. 1999 depremi öncesinde yapılan  5 264 bina, son 5 yılda üretilen en az bin binayı düşündüğümüzde, Boğaziçi Üniversitesinin bilimsel raporu, Bolu İnşaat Mühendisleri Odası gibi uzman ve tek yetkili kurumun uyarılarına kulak tıkayan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın harekete geçmek için neyi beklediği ise merak ediliyor.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler