“Bolu çiftçisi büyük tehlike altında”

“Bolu çiftçisi büyük tehlike altında” “Bolu çiftçisi büyük tehlike altında”
A- A+

Tarım sektörünün içinde bulunduğu sorunları yazılı bir basın açıklamasıyla aktaran Bolu Ziraat Odası Başkanı Turan Cebeci, çiftçilerin acil destek beklediklerini ve çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerektiğini vurguladı. 

Durumun aciliyetine dikkat çeken Başkan Cebeci, bu yıl yurt genelinde olduğu gibi Batı Karadeniz’de de yaşanan aşırı sıcakların, tarım ürünlerine büyük zarar verdiğini açıkladı. Bolulu çiftçilerin zor durumda olduğunu ve birçok üründe rekolte kayıplarının yaşandığını belirten Cebeci, çiftçilerin borçlarının ertelenmesi gerektiğini ifade etti.

Üreticilere daha fazla destek verilmesi çağrısında bulunan Bolu Ziraat Odası Başkanı Turan Cebeci; “Sıcaklar hala mevsim normallerinin çok üzerinde seyrediyor. 2024 yılı Bolu ve çevresindeki çiftçiler için tam anlamıyla bir felakete dönüştü. Ürünlerden elde edilen gelirler artan maliyetleri karşılamadığı için çiftçilerimiz bu yıl hiçbir üründen kar edemedi. Bolu gibi bereketli topraklarda normalde kaliteli ürünler elde edilirdi ancak bu yıl aşırı sıcaklar, birçok ürünün yanmasına neden oldu. Üreticilerimiz, büyük emeklerle yetiştirdikleri ürünlerden yeterli verimi alamadı ve bu durum onları ciddi bir ekonomik çıkmaza soktu” dedi.

ÜRETİM MALİTELERİ KARŞILAMIYOR

Çiftçilerin artık üretim maliyetlerini karşılayacak gelir elde edemediklerini ifade eden Cebeci; "Bolu’daki çiftçilerimizin büyük bir kısmı, bankalara olan borçlarını ödeyemiyor. Bu durum, üretimin sürdürülebilirliğini tehdit ediyor. Borçların ertelenmesi ve üreticilere daha fazla destek sağlanması elzem oldu. Bolu çiftçileri bu zor dönemde üretime devam edebilmek için borçlarının ertelenmesini bekliyor. Eğer çiftçilerimiz desteklenmezse, sektörde büyük bir çöküş yaşanabilir. Çiftçilere gerekli destek verilmezse, gıda güvenliğimiz tehlikeye girebilir. Tarıma yapılan yatırımlar artırılmalı ve borç erteleme gibi kolaylıklar sağlanmalıdır” diye konuştu.

ACİL ÖNLEMLER ŞART

Son olarak iklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekerek, tarım sektörünün bu tür ekstrem hava olaylarına karşı daha dayanıklı hale getirilmesi gerektiğini söyleyen Başkan Cebeci; "Son yıllarda aşırı sıcaklar, kuraklık ve ani yağışlar gibi iklim olayları, tarımı olumsuz etkiliyor. Bolu ve çevresinde bu yıl sıcaklıklar, bitkilerin büyüme döneminde ciddi hasar yarattı. Sıcaklıkların artması, sulama suyunun yetmemesiyle birleşince ürünlerde büyük rekolte kayıpları yaşandı. Çiftçilerimizin üretime devam edebilmesi için acil önlemler alınmalı” diye konuştu.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler