Hesap ortada ama..!

Özel Haber
Hesap ortada ama..! Hesap ortada ama..!
A- A+
Reklam

Gençlik ve Spor Bakanlığı öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılamak için Bolu’da 5 yıldır yeni yurt yapmazken, kiralama yoluna giden Bakanlık bu yolla yılda 35 milyon lira civarında kira ödüyor.

Bolu’da Kredi ve Yurtlar Kurumuna ait üç adet yurt, kiralama yöntemiyle hizmet veriyor. Bu yurtlardan Gölköy Yerleşkesinde bulunan ve Ankaralı bir işadamına ait olan Hayrettin Tokadi Yurdu’na yaklaşık aylık 1.5 milyon lira, AK Parti İzmir Gençlik Kolları eski İl Başkanı Bilal Kırkpınar’a ait olan Mudurnu yolundaki Seyit Avşar Yurdu’na yaklaşık aylık 700 bin lira ve Erpiliç’e ait olan Sümer Mahallesindeki Hattat Emin Barın Yurduna ise yaklaşık aylık 500 bin lira kira ödemesi yapıldığı iddia ediliyor. Yıllık olarak bakıldığında ise Bakanlık tarafından bu yıl ki fiyatlarla yaklaşık 33 milyon lira gibi bir kira ödüyor.

Bakanlık ile yapılan yurt inşaat sözleşmelerinde “yap-işlet-devret” modeli 10-15 yıl sonra mülk sahibi olmak yerine “yap-işlet-senin” modelini tercih ederek zengin iş adamlarına ve şirketlere yurtlar yaptırarak 15 yıl kira garantisi veriliyor. İnşaata başlanıldığında ödenen kiralar inşaat maliyetiyle kıyaslandığında çok göze batmasa da yıllık artışlar sonrası ödenen kira bedelleri ciddi rakamlara ulaşıyor. 

Binayı iş adamlarına ve şirketlere yaptıran Bakanlık, içindeki tefrişatından çalışan personele kadar her şeyini karşılarken, mülk sahipleri ise 3-5 yılda bir çıkan tadilatları yaparak, aylık aldıkları kiraları biliyorlar.

Bugün ki rayiç bedellerle 1500 kişilik bir öğrenci yurdunun 150 milyon lira gibi bir rakamla yapıldığı hesaplanırsa, Bolu’da 4 yılda bir 1500 kişilik yeni yurt yapılabiliyor. Bu inşaat maliyetlerinden Bakanlığın kaçtığı varsayılsa bile yap-işlet-devret modelini tercih etmeyen Bakanlığın bu uygulamasının gözden geçirilmesi gerektiği tartışmalarına yol açıyor.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler