İşten atılan işçilerden vahim iddia

İşten atılan işçilerden vahim iddia İşten atılan işçilerden vahim iddia
A- A+
Reklam

Düzce’de D-100 Karayolu üzerinde bulunan ve sandviç panel üretimi yapan bir fabrikada çalışan bir grup işçi Metal-İş Sendikası’na üye olduktan sonra işten çıkarıldıklarını belirterek, fabrika önünde eylem yaptılar.

Sendika üyesi olma kararının fabrika yönetimi tarafından hoş karşılanmadığını öne süren ve bu yüzden işten çıkarıldıklarını iddia eden 6 işçi, fabrika önünde eyleme başladı.

Sendika fikrini kafalarına fabrika müdürünün soktuğunu iddia eden işçiler, sendikaya üye olduktan kısa süre sonra ağır yaptırımlara maruz kaldıklarını ve İş Kanunu’nun 49. maddesi uygulanarak işsiz bırakıldıklarını öne sürdü.

İlgili madde gereği tazminatsız bir şekilde işten çıkarıldığını ifade eden 6 işçi, yasal haklarını tanzim edebilmek için mücadele vereceklerini vurguladı. 

“Örgütlenme süreci devam edene kadar biz buradayız”

Konuya ilişkin açıklama yapan Metal-İş Sendika Temsilcisi Ali Bakırkaya, “Bu fabrikadaki arkadaşlarımız örgütlenme sürecini başlattı. Burada örgütlenme sürecinde 27 kişi sendikaya üye oldular. Sendikaya üye olduktan 1 hafta sonra işverenimiz tarafından bunlar tespit edilip 5 arkadaşımız işten atıldı. Kalan arkadaşlarımızın da tehditle e-devletleri alınarak fabrika bilgisayarlarından sendikadan istifa etmeleri sağlandı. Şu anda tekrar bir süreç başladı. İçeride tekrar üye olmaya devam ediyoruz. Örgütlenme süreci devam edene kadar biz buradayız. Sonuna kadar mücadelemizi vereceğiz. İşten ayrılan arkadaşlarımızın kanuni hakları neyse hepsini alacağız. Şu anda da zaten mahkeme yolundalar. Burada işverenin tavrı hiç olumlu değil. Sendikalı olmak anayasal bir haktır. Anayasal hakkımızı kullanmak istediğimiz halde kış ayında ve deprem bölgesinde olduğumuz halde 6 kişi işten atıldı. Bunun haricinde işten atılanların arasında beyaz yaka çalışan arkadaşlarımızda var. Onlarında haklı mücadelesini biz devam ettiriyoruz. Yani işçilere şu anda hiçbir sendikal hak görülmemekte işveren tarafından! Bu süreç yaklaşık 2 aydan beri devam ediyor. 2 aydan beri işten atılan arkadaşlarımız şu anda boş gezmektedir. İşveren tarafından 49. madde tarafından atıldılar. Ne tazminatlarını ne de işsizlik paralarını alabildiler. İşveren bunları da gasp etti. Aslında burada arkadaşların yaptığı tek şey sendikaya üye olmaktı” ifadelerini kullandı.

“Fabrika müdürü ‘Sendikalı olun’ dedi”

İşten çıkarılan Tanzer Aydın ise “25 senedir bu fabrikada çalışmaktayım. Bulunduğumuz ocak ayı içinde işi bırakacağımı içeriye bildirmeme rağmen fabrikanın özellikle kendi müdürünün yönlendirmesiyle sendikaya yönlendirildik. Sendikaya girdik lakin sendikadan çıkmamız söylendi. Biz bunu kabul etmedik 5 kişi. Diğer arkadaşların zora ki e-devlet şifreleri alınarak istifa ettiler. Biz istifa etmeyeceğimizi söyleyince 5 arkadaş bizi işten çıkardılar. Çıkarılma maddemizde o kadar ilginç ki yani fabrikaya alkollü gelmek, yok huzursuzluk çıkarmak öyle bir şey yok tabii ama maddenin içeriği bu. Ben 25 yıl bilfiil vergisini ve sigorta primini ödemiş işsizlik sigortasının çıktığı günden beri en yüksek tavandan işsizlik sigortası fonuna maaşından kesinti olmasına rağmen atıldığım o madde yüzünden işsizlik parası dahi alamıyorum. Ve patronum bize haber gönderip, “Madem imza atmıyorlar sürünsünler” diyor. Nasıl bir adaletse… Benim anlamadığım şu benim çocuklarım var üniversitede evladım okuyor. Bizler şu an 3 aydır maaş almadan geçinmeye uğraşıyoruz. Sonuçta ben bu haklı mücadelenin sonuna kadar gideceğim. Kanunun bana vermiş olduğu hakları sonuna kadar kullanacağım” ifadelerine yer verdi.

İYİ Partili Er’den destek ziyareti

İşçi eyleminden haberdar olarak fabrika önüne gelen İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er de haklarını alana kadar eyleme devam etmek kararı alan işçilere destek verdi.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler