MHP ve CHP Belediyeli ilçelerinde kan kaybediyor

MHP ve CHP Belediyeli ilçelerinde kan kaybediyor MHP ve CHP Belediyeli ilçelerinde kan kaybediyor
A- A+
Reklam

14 Mayıs’ta gerçekleşen 28. Dönem Milletvekili Seçim Sonuçları, 2019 Yerel Seçimleri ile kıyaslandığında 2024 yılında yapılacak Yerel Seçimler öncesi ilginç sonuçlar ortaya çıkıyor.

Belediye seçimlerine oy kullanan ilçe merkezleri açısından değerlendirildiğinde MHP ve CHP’nin kan kaybettiği görülen seçim sonuçlarında Kıbrıscık haricinde AK Parti’nin hemen hemen tüm ilçelerde ciddi bir üstünlüğü göze çarparken, AK Parti’nin kalesi olarak görülen Gerede ve Dörtdivan’da ise seçmenin MHP’ye ciddi bir yönelişi görülüyor.

Sonuçları adaydan bağımsız partili seçmen olarak yerel seçimler açısından değerlendirdiğinde Göynük ve Mudurnu’daki MHP’li Belediye Başkanları koltuğu AK Partili adaylara, AK Partili Dörtdivanlı Belediye Başkanlığı koltuğunun MHP’ye ve de Gökcesu Belediye Başkanlığının da AK Parti’ye devir edildiği sonucu ortaya çıkıyor.

DÖRTDİVAN

AK Parti’nin 14 Mayıs’ta yaşadığı kan kaybının en bariz şekilde görüldüğü ilçelerin başında Dörtdivan geliyor. 2019 Yerel Seçimlerinde AK Parti’nin aday adayı olmasına karşılık aday gösterilmeyince bağımsız olarak katıldığı seçimleri kazanarak Belediye Başkanı olan Hamza Efe’nin tekrar AK Parti’ye dönmesine karşılık, AK Partili seçmen sandıkta mesaj vermeye devam ediyor.

Bağımsız aday Hamza Efe’nin 1045 oy alarak seçildiği 2019 Yerel Seçimlerinde AK Parti 855 oy alırken, MHP ise 230, CHP de 61 oy almıştı.

14 Mayıs seçimlerinde ise Dörtdivan’daki 8 mahallede oy kullanan seçmenin az bir farkla da olsa tercihi MHP’den yana oldu. Bu seçimlerde Dörtdivan Merkez Mahallelerinde MHP 777, AK Parti 754, CHP 116, İYİ Parti 191 oy alırken, diğer partilere de 97 oy çıktı. 

Kamuoyunda 14 Mayıs’ta seçmenin davranışıyla ilgili yapılan tüm değerlendirmeler de göz önüne alındığında AK Parti için son nokta olarak varsayılacak bu sonuca göre adaya bakmazsın Parti noktasında 14 Mayıs’ta yapılan seçim yerel seçim olsaydı Dörtdivan’da Belediye Başkanlığı koltuğuna MHP’li bir isim geçmiş olacaktı. 

GEREDE

14 Mayıs seçim sonuçlarından en ilginç seçmen davranışı ise Gerede’de görüldü. AK Parti’nin kalesi olarak bilinen ama bir önceki Yerel Seçimlerde oyu %50’nin altına düşen AK Parti’deki kan kaybı 14 Mayıs seçimlerinde de devam ederken, Yerel Seçimlerde BBP’ne yönelen Geredeli Seçmenin bu seçimde MHP’ye yöneldiği görülüyor.

2019 Yerel Seçimlerinde 6318 oy alarak yeniden Belediye Başkanı olan AK Partili Mustafa Allar’ın en yakın rakibi olan BBP’nin adayı 4079, MHP’nin adayı 2234, İYİ Parti’nin adayı ise 459 oy almıştı.

14 Mayıs seçimlerinde ise Gerede’de Belediye sınırları içindeki 8 mahallede oy kullanan seçmenlerin 6151’i AK Parti’ye, 5811’i MHP’ye, 1224’ü CHP’ye, 523’ü İYİ Parti’ye oy verdi. Buna karşılık bu seçimlere ilk defa giren Yeniden Refah Partisi ise seçmenden 765 oy alarak Gerede’de 4’ncü parti oldu.

Yine bu sonuçları adaydan bağımsız partili seçmen olarak değerlendirdiğimizde 14 Mayıs’taki yapılan yerel seçim olsaydı AK Parti yine Belediye Başkanlığını kazansa da ikinci sıradaki parti olan MHP’yle arasında 300 oy gibi çok az bir fark olması da dikkat çekiyor.

GÖYNÜK

2019 Yerel Seçimlerini az bir farkla da olsa kazanarak Belediye Başkanlığını kazanan MHP’nin, Bolu genelinde oylarını arttırmasına karşılık Belediyesi’nin kendisinde olan Göynük’te, 14 Mayıs seçimlerinde kan kaybetmesi dikkat çekiyor.

MHP’nin 1082, AK Parti’nin 999 oy aldığı 2019 Yerel Belediye Başkanlığını belirleyen seçimlerde 3’ncü parti olan CHP ise 343 oy almıştı. 

14 Mayıs seçimlerinde ise 6 Mahallede oy kullanan Göynüklü seçmenlerden AK Parti 1044, CHP 519, MHP 410, İYİ Parti 196 ve diğer partilere 311 oy çıktı.

MHP’li Belediye Başkanı Ahmet Çankaya’nın yerelde iktidar olmasının gücüyle seçime Göynük’te giren MHP’nin diğer ilçelerde yaşadığı oy artışının aksine Göynük Merkezde 2019 seçimlerine göre 1’nci partilikten 3’ncü parti konumuna gelmesi dikkat çekiyor.

Yine bu sonuçları adaydan bağımsız partili seçmen olarak değerlendirdiğimizde 14 Mayıs’taki yapılan yerel seçim olsaydı Göynük’te MHP Belediye Başkanlığını AK Parti’ye devir etmiş olacaktı.

KIBRISCIK

14 Mayıs’ta yapılan Genel Seçim Sonuçlarına göre Kıbrıscık’ta 2 mahallede yaşayan seçmen 2019 yerel seçimlerinde olduğu gibi bu seçimde de tercihini CHP’den yana kullandı.

2019 Yerel Seçimlerinde aday bazlı bir yarışın olduğu Kıbrıscık’ta 291 oy alan Emin Tekemen Belediye Başkanı olmuştu. AK Parti’den aday gösterilmediği için seçime bağımsız giren Kemal Aktaş 274, AK Parti adayı da 140 oy almış ve AK Parti’nin adeta çift adayla girdiği seçimlerin galibi ise CHP olmuştu.

14 Mayıs’ta yapılan seçimlerde ise Kıbrıscıklı seçmenin tavrının açık ara CHP’den yana olduğu görülüyor. Kıbrıscık Merkez Mahallelerinde CHP’ye 322, AK Parti’ye 169, MHP’ye ise 73 oy çıktı. 

Bu sonuçlara göre CHP’li Belediye Başkanlığı açısından bir değişim yaşanmıyor.

MENGEN

2019 Yerel Seçimlerini CHP’li Turhan Bulut’un kazandığı Mengen’de, en yakın rakibi AK Parti’nin adayı Zeki Ozulluoğlu olmuştu. Bulut o seçimde 1518 oy alırken Ozulluoğlu da 178 oy almıştı. İlçede MHP’nin adayı da 574 oy alarak seçimleri tamamlamıştı.

Buna karşılık 14 Mayıs Seçim sonuçlarına göre Mengen Merkezde iki parti arasındaki makasın kapandığı, MHP’de ise bir gerilemenin olması dikkat çekiyor.

Mengen’deki 4 mahallede sandığa gidenlerden 1198 seçmen CHP’ye, 1134 seçmen AK Parti’ye, 427 seçmen de MHP’ye oy kullanmış.

Yine bu sonuçları adaydan bağımsız partili seçmen olarak değerlendirdiğimizde 14 Mayıs’taki yapılan yerel seçim olsaydı CHP Belediye Başkanlığını yine kazanırken, iki parti arasındaki farkın ise 64 oya kadar düşmesi yine bu seçimin dikkat çeken verilerinden olarak göze çarpıyor.

GÖKCESU

Hatırlanacağı üzere 2019 Yerel Seçimlerinde AK Parti’den aday adayı olmasına karşılık aday gösterilmeyince Demokrat Parti’den aday olan Vahit Aydın, Gökcesu Belediye Başkanlığını kazanmıştı.

14 Mayıs Seçimlerinde ise Gökcesu Merkezde yaşayan seçmenlerden 433’ü AK Partiye, 286’sı CHP’ye, 236’sı MHP’ye, 50’si İYİ Partiye oy kullanırken, diğer partiler ise 123 oy alabildi.

Yine bu sonuçları adaydan bağımsız partili seçmen olarak değerlendirdiğimizde 14 Mayıs’taki yapılan yerel seçim olsaydı Vahit Aydın koltuğu AK Partili Adaya devir etmiş olacaktı.

MUDURNU

Belediye Başkanlığına sahip olmalarına karşılık Göynük’ten sonra MHP’nin diğer ilçelerin aksine en fazla kaybı yaşadığı ilçe Mudurnu olarak dikkat çekiyor.

2019 Yerel Seçimlerinde 1216 oy alarak Belediye Başkanı olan MHP’li Necdet Türker’in diğer siyasi rakiplerinden AK Parti’nin adayı Vedat Özkan 884, seçimlere Belediye Başkanı olarak katılan CHP’nin adayı Mehmet İnegöl ise 879 oy almıştı.

14 Mayıs’ta bu tablonun değiştiği görülüyor. Mudurnu’da 7 mahallede yaşayan seçmenlerden 1139’u AK Parti’ye, 839’u CHP’ye ve 633’ü de MHP’ye oy vermiş.

Tüm ilçelerde oy artışı yaşamasına karşılık Mudurnu’da 1’nci parti konumundan 14 Mayıs seçimlerinde 3’ncü parti konumuna düşen MHP de adaydan bağımsız olarak değerlendirilirse, seçim sonuçlarına göre Mudurnu’da AK Parti adayı Belediye Başkanlığını kazanmış olacaktı.

TAŞKESTİ

Sonucun değişmediği Beldede; 14 Mayıs’ta AK Parti 581, MHP 315, CHP 315, İYİ Parti de 165 seçmenin oyunu aldı.

SEBEN

2019 Yerel Seçimlerinde kullanılan oylara göre AK Parti’nin düşüş yaşadığı Seben’de seçmenin tavrı yine de değişmedi.

2019 Yerel Seçimlerinde AK Parti Adayı Fatih Kavak 1012 oy alarak Belediye Başkanlığını kazanırken, İYİ Parti’nin adayı Enver Erkaykusuz 364, MHP’nin adayı da 150 oy alabilmişti.

14 Mayıs yapılan seçimlerde ise 2 mahalleye kurulan sandıklar açıldığında ise; AK Parti’ye 518, CHP’ye 347, MHP’ye 266 ve İYİ Parti’de 166 oy çıktı.

AK Parti’nin oy düşüşü yaşadığı, CHP ve MHP’nin oylarını arttırdığı görülen ilçede yine adaydan bağımsız olarak 14 Mayıs sonuçlarını yerel seçimlere göre analiz edersek, AK Parti’nin ipi göğüslediği görülüyor.

YENİÇAĞA

AK Parti’nin Göynük ve Mudurnu’dan sonra en fazla oy aldığı ilçelerin arasında yer alan Yeniçağa’da 14 Mayıs’ta da AK Parti 1’nci parti olarak seçimi tamamladı.

2019 Yerel Seçimlerinde Saadet Partisinin adayının 560, CHP’nin adayının 171, MHP’nin adayının ise 166 oy aldığı ilçede 1925 seçmenin oyunu alan AK Partili Recayi Çağlar yeniden Belediye Başkanı olarak seçilmişti.

14 Mayıs sonuçlarına da bakıldığında ilçede 3 mahallede kurulan sandıklarda oy kullanan Yeniçağlılardan 1417’sinin AK Parti’ye, 765’inin MHP’ye, 361’nin CHP’ye, 237’sinin de İYİ Parti’ye oy verdiği görülüyor.

2019 seçimlerine göre oyunu Yeniçağa’da oyunu arttıran AK Parti, 14 Mayıs seçimlerinde de 1’nci parti olmayı başardı ve yerel seçimler öncesi diğer partilere de ciddi bir mesaj verdi.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler