Esnaf Başkan, esnafın sesi oldu

Esnaf Başkan, esnafın sesi oldu Esnaf Başkan, esnafın sesi oldu
A- A+

Büyük Sanayi Sitesi'nin tamamlanarak TOKİ ile esnafın sözleşme aşamasına geldiği bugünlerde hak sahiplerinin cevapsız kalan sorularına tercüman olan CHP Bolu Merkez İlçe Başkanı Çetin Uç, bir basın açıklaması yayınladı.

Kendisi de sanayide esnaf olduğu için konuya hakim olan Uç; projenin iki ortağı olan TOKİ ve Bolu Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'ne (BESOB) cevaplamaları için bazı sorular sorarken, Hükümetten de esnaflar adına talepte bulundu. 

“YATIRILAN KATILIM PAYLARININ AKIBETİ BELLİ DEĞİL”
Hak sahiplerinin proje başlangıcında yatırdıkları katılım paylarının akıbetini soran Uç; “Bolu’da 2011 yılında AKP Belediye Başkanı Aladdin Yılmaz ve Bolu Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Tahir Gayret öncülüğünde başlatılan Küçük Sanayi Projesi, günümüzde ciddi sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Proje kapsamında 988 iş yeri için imzalar atılmış ve arsa bedelleri her esnaftan alınmıştır. Katılım payı her dükkan için 4.000 TL olarak yatırılmıştır. Ancak, 2024 yılı itibarıyla bu rakamın 3 milyon 168 bin TL’ye kadar yükselmesi, esnafı büyük bir ekonomik sıkıntıya sokmaktadır. Yatırılan katılım payı ücretlerinin akıbeti belli değildir” dedi.
“ESNAFLARIN HAKLARI İHLAL EDİLDİ”
Projede sanayi sitesi yönetiminin devre dışı bırakılmasının esnafların haklarının ihlaline neden olduğunu iddia eden Başkan Uç; “Yıllar içerisinde esnafın iş yerleri tehditlerle mühürlenmiş ve hak sahiplerine yönelik sözleşmelerin gereklilikleri yerine getirilmemiştir. Bu protokolde madde-6’da belirtildiği gibi protokolün 13. Madde üçüncü fıkrasının ilk metni şu şekilde değiştirilmiştir. “Talep organizasyonu ile vaziyet planında belirlenen işyeri sayısı kadar talep toplandığının belirlenmesi halinde TOKİ tarafından ihale süreci başlatılacaktır. TOKİ tarafından yapılacak ihale sonrası inşaatların temelinin atıldığı ay itibari ile TOKİ tarafından işyerlerinin bedelleri belirlendikten sonra başvuru bedellerini yatıran hak sahipleri ile satış sözleşmesi imzalanacaktır.’’  Protokol anlaşmasında, temel atıldığında hak sahipleri ile yapılacak olan imzaların belirli şartlara bağlı olduğu ve fiyatların önceden belirlendiği belirtilmişti. Ancak, sanayi site yönetiminin devre dışı bırakılması, esnafın haklarının ihlaline yol açmıştır” diye konuştu.
“İŞYERİ MALİYETLERİ NASIL BU KADAR YÜKSELDİ”
İki duvar kullanılarak yapılan iş yerleri için hak sahiplerinden istenilen 3 milyon 168 bin lira gibi bir rakamın kabul edilemez olduğunu ifade eden Uç; "Ayrıca, esnafın yaşadığı maddi kayıplar ve projenin başlangıcındaki vaatlerin yerine getirilmemesi, Bolu'da ciddi bir güvensizlik yaratmaktadır. Bolu Esnaf ve Sanatkârlar Odası sekreterinin usulsüzlükleri sonucu esnafın paralarının akıbeti merak konusudur. Cami yeri ve idari bina yerlerinin nasıl verileceği de belirsizliğini korumaktadır. 988 iş yerinin 980’i için talep varken, geriye kalan 8 iş yerinin ve esnaftan alınan arsa paralarının durumu sorgulanmaktadır. İlk proje kapsamında belirlenen 180 metrekarelik en büyük dükkânların, 120 metrekareye düşürülmesi, esnafın hayal kırıklığını artırmaktadır. Aynı zamanda, güncel piyasa koşullarında işyeri maliyetlerinin nasıl bu kadar yükseldiği anlaşılmamaktadır. Esnafın, arsa ücretlerini ödediği halde 3+1 daire fiyatlarının 3 milyon TL olduğu bir ortamda, iki duvar kullanılarak yapılan 120 metrekarelik iş yerlerinin 3 milyon 168 bin TL’ye mal olması kabul edilemez" şeklinde konuştu.

HÜKÜMETTEN TALEPTE BULUNDU
Son olarak Bolu esnafının Büyük Sanayi Sitesi dükkanlarından dolayı yaşadığı olumsuzluklarını çözümü için Hükümetten bazı taleplerde bulunan CHP Bolu Merkez İLçe Başkanı Çetin Uç; "Tüm bu olumsuz durumlar, esnafı yüksek faizlerle zor durumda bırakmakta ve bu durumun hükümet nezdinde bir an önce ele alınması gerekmektedir. Halkın talepleri karşısında Cumhuriyet Halk Partisinin emekçi bir merkez ilçe başkanı Çetin Uç olarak, hükümette şu maddeleri talep ediyorum.
KDV muafiyetinin bir an önce esnafa uygulanması gerekmektedir. TOKİ’nin uyguladığı altı aylık faizin derhal kaldırılmasını ve  Devletin, esnafa çok uygun faizli esnaf kredisinin verilmesini talep ediyorum . Cumhuriyet Halk Partisi Ailem ile birlikte, Bolu esnafının haklarının korunmasını, şeffaf bir yönetim anlayışının benimsenmesini ve yıllardır beklediğimiz adaletin sağlanmasını talep ediyoruz. Bu süreçte, yetkililerin esnafın yanında durarak gerekli adımları atmasını bekliyoruz.
AKP hükümeti ve BESOB’un diktatörlüğüne karşı dimdik durduğumuzu sizlere buradan söylüyorum" ifadelerini kullandı.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler