Sedat Hoca'dan kadınlara çağrı var

Sedat Hoca'dan kadınlara çağrı var Sedat Hoca'dan kadınlara çağrı var
A- A+

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2004 yılından bu yana meme kanserinde erken teşhisinin önemi ve meme kanseri farkındalığının vurgulanması amacıyla 1-31 Ekim Ayı Meme Kanseri Bilinçlendirme ve Farkındalık Ayı olarak belirlenmiştir. Ülkemiz ’de de Sağlık Bakanlığı Başkanlığında bu ayda çeşitli faaliyetler düzenlenmektedir. 

Kadınlar arasında en sık görülen kanser türlerinden biri olan Meme Kanseri hastalığı hakkında farkındalık yaratmak ve erken tanının hayati önemini vurgulamak amacıyla Özel Çağsu Hastanesinin başarılı cerrahı Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal, sosyal medya hesaplarından yaptığı paylaşımlarıyla, Bolu'daki kadınları uyardı.

Meme kanserinin tedavisinde erken tanının hastaların tedavi şanslarının yükseltilmesini büyük etken olduğuna dikkat çeken Sadal, kadınların kendilerine zaman ayırarak, düzenli meme kontrolleri yaptırmalarının meme kanserinin erken teşhis edilmesinde çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

MEME KANSERİ RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Meme kanseri risk faktörü gruplarını sıralayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal; “Ekim ayı Dünya Sağlık Örgütü tarafından Meme Kanseri Farkındalık ayı olarak ilan edilmiştir. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre meme kanseri dün yada en sık görülen kanser tiplerinden birdir. Her yıl 2 milyon 500 bin kadın bu hastalığa yakalanmaktadır. Her 8 kadından birinin bu hastalığa yakalanma riski mevcuttur. Meme kanseri risk faktörlerine gelirsek kadın olmak, ileri yaş, ailede meme kanseri olması, hormonol bozukluk, doğum yapmamış olmak veya uzun süre doğum  kontrol hapı kullanmak, uzun süreli hormon tedavisi, alkol ve sigar tüketimi, obezite, göğüs bölgesine ışın tedavisi almak,  kalıtımsal olarak kanser yatkınlık genlerini taşıyor olmak risk faktörlerinden bazılarıdır” diye konuştu.

MEMEDEKİ HER KİTLE KANSER DEĞİLDİR

Meme kanserinde erken teşhisin önemine değinerek özellikle 40 yaş üstü kadınların yıllık olarak mamografi veya meme ultrasonografisi ile takiplerinin yapılmasında fayda olduğunu belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Sedat Sadal; “Meme muayenesi ile ilgili bazı önerilerde bulunmak istiyorum; özellikle 20 yaşından sonra ayda bir ya da maksimum 2-3 ayda bir kadınların kendi memelerini kontrol etmelerini öneriyoruz. Bu sırada tespit ettikleri veya düşündükleri herhangi bir patoloji, anormallik varsa mutlaka bir profesyonele yani bir Genel Cerrahi Uzmanına başvurmalarını öneriyoruz. Burada çekilecek meme ultrasonografileri ile bu kitlelerin yapısı belirlenmektedir. Unutulmamalıdır ki memedeki her kitle, kanser değildir. Meme kitlelerinin %90-%95'i iyi huylu fibrokist ya da fibradonol dediğimiz kitlelerdir. Kırk yaşından sonra kadınlarımızın yıllık olarak mamografi veya meme ultrasonografisi ile takiplerinin yapılmasında fayda vardır” dedi. 

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler