Meclis’te tansiyon yine yükseldi

Meclis’te tansiyon yine yükseldi Meclis’te tansiyon yine yükseldi
A- A+

Bolu Belediyesi Meclisinin dün akşam gerçekleşen oturumunda; İnşaat Mühendisi ve Mimar Meclis Üyeleri ve Oda temsilcileri arasında gergin anlar yaşandı.

Bolu’daki mimar, inşaat mühendisi ve jeoloji mühendisleri arasında bir süredir devam eden ve Bolu gündemini meşgul eden tartışmalar, dün akşam karşılıklı sözlü münakaşaya döndü.

Dün akşamki oturumda; Bolu Belediyesi ile Türk Mimar Mühendisler Odaları Koordinasyon Kurulu arasında yapılan “Sağlıklı Kentleşme, Nitelikli Yapılaşma, Kültürel, Tarihi, Doğal Çevre Değerlerinin Korunarak Geliştirilmesi ve Halkla Daha Nitelikli Teknik Hizmet Sunulabilmesi için Ortak Mesleki Faaliyet ve Denetim Tekniği İşbirliği” protokolü kapsamında; İnşaat Mühendisleri Odası, Jeoloji Mühendisleri Odası ve Mimarlar Odası Bolu İl Temsilciliklerinin yürütücülüğünde düzenlenen ilk çalışmalar neticesinde alınması gereken karar öneriler görüşüldü.

Türk Mimar Mühendisler Odaları Koordinasyon Kurulu  tarafından sunulan öneride özetle; “10.10.2022 tarih ve 2022/515 sayılı Bolu Belediyesi’nin kararı yürürlükten kaldırılıyor. Statik tadilat ruhsat başvurularında, ilk aldığı ruhsat şartları geçerli olacaktır. Odalar tarafından teklif edilen hususlar, Meclis kararının alındığı gün uygulanır. Mimari ön projesi bu tarihten önce uygulanan projeler kapsam dışında tutulacaktır” deniliyordu.

“Öneriye bazı arkadaşlar rahatsız olabilir”

Öneri ile ilgili lehte konuşmak üzere söz alan ve aynı zamanda İnşaat Mühendisi olan AK Partili Meclis Üyesi Burak Balaban; “İnşaat Mühendisleri, Mimarlar ve Jeoloji Mühendisleri Odalarındaki arkadaşlarıma, daha önce almış olduğumuz karar sonrası yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür etmek istiyorum. Bazı arkadaşlar buna muhalif olacaklardır, bu normal. Çünkü işlerine gelmiyordur ya da başka sıkıntıları vardır, bilemem. Ama bir inşaat mühendisi olarak baktığımız zaman alınan kararların; ne kadar doğru, ne kadar insanları güvende tutan, ne kadar emniyetli binalar yapmamızı sağlayan kararlar olduğunu görüyorum. Biz bu kararı geçireceğiz. Mühendislerimizin önünü açalım. Çok önemli bir konu bu kararlar” sözleriyle öneriyi desteklediklerini ifade etti.

“Meclis kararını yırttı”

Ardından önerinin aleyhinde söz alan ve aynı zamanda Mimar olan CHP’li Belediye Meclis Üyesi Cihan Tutal da; “Bolu Belediyesi Meclisi olarak Türkiye 2018 Deprem Yönetmeliğine ek olarak 10.10.2022 tarihinde 2022/515 sayılı Meclis kararı almış bulunmaktayız. Ancak Meclis kararımızın yetkin bir ekip tarafından en son depremlerin de kuvvet ve etkilerinin göz önüne alınarak tekrar değerlendirilmesi, fay hattı üzerinde hayatını idame ettiren bir şehir olarak Antakya’daki elim olayların da başımıza gelmemesi açısından önemlidir. Merak ederek öğrendiğim bilgi; 2022/515 sayılı Meclis kararımızın konusunda uzman profesörlerle görüşülerek hazırlandığı yönündeydi. Ancak bunun böyle olmadığı ve Meclis kararımızın herhangi bir uzman tarafından incelenmediği, görüş sorulmadığı, yerelde bazı arkadaşlarımızın iyi niyet çerçevesinde kendi fikirlerince oluşturduğunu öğrendim. Umarım bu arkadaşlarımız, uzmanlardan görüş alamadan oluşturdukları bu Meclis kararının sorumluluklarını taşımaya cesaret edebilirler. Ben böyle kişisel fikirlerle, bilim dışında karar alınmasını kabul etmiyorum, edemiyorum. 2022/515 sayılı Meclis kararımızın hükümlerinin herhangi bir uzman tarafından incelenmediğini öğrendiğim için bu Meclis kararının uygulanmasını kesinlikle kabul etmiyorum. Bu Meclis kararını yırtıyorum” diyerek, Meclis kararını yırttı.

Bunun üzerine salonda tansiyon bir anda yükselirken gerek Meclis sıralarında oturan gerekse de salonda izleyici olarak bulunan teknik adamlar, Tutal’a serzenişte bulunarak, “Terbiyesizlik yapma” diye bağırdılar.

Meclis’te tansiyonun bir anda yükselmesi sonrası Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, gerginliğin daha da artmaması için oturuma ara verdi. Verilen ara sırasında gerginlik devam ederken, teknik adamların karşılıklı birbirlerini eleştirdikleri görüldü.

20 dakikalık aranın ardından salonda tansiyonun düşmesi sonrası oturumu yeniden açan Özcan; CHP’li Meclis Üyesi Cihan Tutal’ı eleştirerek “O Meclis kararını yırtmak size yakışmadı. İkincisi Meclis kararına uymuyorum sözünüzü de duygusal olarak kullandığınızı düşünüyorum” dedi.

Yapılan oylama sonrası CHP’li Meclis Üyesi Cihan Tutal’ın ret, CHP’li Meclis Üyeleri Tahsin Mert Karagöz, Cevat Çatladı ve Ergün Temel ve de MHP’li Meclis Üyeleri Necdet Çakır ile Fatih Silin’in çekimser oylarına karşılık, öneri oy çokluğu ile kabul edildi.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler