Üniversiteliler sokakta yatacak gibi..!

Özel Haber
Üniversiteliler sokakta yatacak gibi..! Üniversiteliler sokakta yatacak gibi..!
A- A+
Reklam

2022-2023 Akademik Yılı kayıtlarının başlamasıyla birlikte Bolu’da kaos yaşanacak gibi görünüyor. Bu yıl Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne yeni kayıt yaptıracak 12 bin öğrenci ile birlikte var olan öğrencilerin barınma sorunu daha da büyüyecek.

Üniversite’ye bu yıl; yeni kayıt 6 bin 700, yüksek lisans ve doktora bin 460, yatay geçiş bin 500, dikey geçiş 500 ve yabancı öğrenci kontenjanından da 2 bin 500 öğrenci olmak üzere toplamda 12 bin 660 öğrencinin kayıt yaptırması bekleniyor. Bu öğrencilerden 10.000’inin bile kayıt yaptıracağı varsayılırsa, Bolu’daki üniversite öğrenci yurt kapasitesi zaten 10.000 olduğu gerçeğinden yola çıkarak mevcut kayıtlı öğrencilerin de bu rakamlara eklendiğinde, yaşanacak sıkıntının boyutu ortaya çıkmış olacak. Şu bir gerçek ki Bolu’da yaklaşık 4 bin öğrenci barınma sorunu yaşayacak.

‘Yumurta Kapıya Dayandı’ Toplantısı

Bolu’da 5 yıldır üniversite öğrencileri için yeni yurt yapılmamasına ve üniversite öğrenci sayısının da her geçen yıl artarak çoğaldığı gerçeğine rağmen yeni yurt yapımını planlamayan ya da bu noktada girişimlerde bulunmayan yetkililer, geçtiğimiz hafta Vali Erkan Kılıç başkanlığında ‘Yumurta Kapıya Dayandı’ toplantısı gerçekleştirdi. Toplantı sonrası herhangi bir açıklama yapılmazken, Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın geçici çözümleri dışında yetkililerin nasıl bir çözüm bulacağı ise merak ediliyor.

Yurtlarda 2002 öncesine dönüş yapılacak

Gençlik ve Spor Bakanlığı, kendisine bağlı Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) ait yurtlarda, bu yıl Türkiye genelinde AK Parti öncesi siyah-beyazlı filmleri aratmayacak yıllara dönüş kararı aldı. Hatırlanacağı üzere 2022 yılı öncesinde ranzalarda üst üste sağlıksız koşullarda barınan öğrenciler, hem haberlerin hem de dizilerin ana konusu olurdu.

Bolu’da 5 yıldır yatırım yapmayan Gençlik ve Spor Bakanlığı, bu yıl ciddi yaşanacak öğrencilerin yurt sorununu geçici çözümlerle çözmüş gibi kamuoyunun karşısına çıkmaya hazırlanıyor. Yurtlarda ranza sistemine tekrar dönüş yapılacak.

AK Parti iktidarı ile birlikte 4 kişilik yataklı odalarda, çalışma masalarıyla, içerisinde tuvalet ve banyoları bulunan modern yurtlar, yine AK Parti iktidarıyla tarihe karışacak. Bolu’da 10 bin olan Kredi ve Yurtlar Kurumu’na ait yurtların kapasitesi, eklenecek ranza sistemine dönüşle birlikte 15 bine çıkacak. Kapasitenin % 50 arttığını ve bu yıl Bolu’da öğrencilerin barınma ihtiyacı yaşamayacağı iddiasında bulunacak olan yetkililer ise günü kurtarmanın mutluluğunu yaşayacak.

Bolu’da yurtlardaki yataklar kaldırılırken, yerlerine ranzalar yerleştirilmeye başlandı. 4 kişinin kaldığı odalarda ise bundan böyle 6 öğrenci kalacak. Bunun yanı sıra 4 kişiye göre planlanan odaya 2 öğrenci için de dolap koyulacağı için, öğrencilerin ders çalışacağı alan, maalesef odada olmayacak. Masa olsa da odada koyacak alan olmadığı için 4 öğrenci masada, 2 öğrenci ise yatakta dersine çalışacak. 

Sorun sadece oda ile de bitmeyecek. Mevcut kapasitelerine göre ayarlanan yurt yemeklerinin de kapasitesi % 50 artacağı için yemekhanelerde de kaos yaşanacak. Koridorlarda bile öğrencilerin yürümesinin zorlaşacağı yurtlarda, boş zamanlarda gençlerin hangi alanda dinlenecekleri ise tam bir merak konusu.

Tüm dünyayı etkileyen ve öğrenim hayatını sekteye uğratan pandemi koşulları da düşünüldüğünde, mevcut kapasitesi fiziksel olarak büyütülmeden geçici çözümlerle aynı odada yatacak ve aynı binayı paylaşacak binlerce gencin, hijyen şartları nasıl sağlanacak? Vakaların her geçen gün arttığı şu günlerde öğrencilerin yurtlara yerleşmesiyle birlikte, vakaların daha da artacağı ise net bir şekilde görülüyor.

Kira fiyatları ve özel yurt fiyatları uçacak!

Çocuklarını, KYK’nın bu ortamında barındırmak istemeyecek velilerin yöneleceği ilk adres; özel yurtlar ve kiralık evler olacak. Yaşanan bu talep yoğunluğu sonrası da özel yurt ve kiralık ev fiyatlarında da ciddi bir artış yaşanması bekleniyor. 

Bolu Abant  İzzet Baysal Üniversitesi’nin her yıl planlı bir şekilde büyümesini sadece seyrederek izleyen siyasiler ve kurum amirlerinin, akademik yıl başlamadan nasıl bir çözüm bulacakları ise merak ediliyor.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler