Yeni bir led ekran vakası yolda

Yeni bir led ekran vakası yolda Yeni bir led ekran vakası yolda
A- A+

Bolu Belediyesi bundan sonra “teknoloji üretecek, Çin’e led ekran satacak diyerek” yola çıkan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan şimdi de kabzımallık sektörüne el attı.

Bolu’da yetiştirilmesi imkansız olmamasına karşılık üretimi diğer illere göre daha maliyetli ve iklimsel olarak riskli konservelik biber, fasulye, kornişon gibi yazlık sebzelerin üretimini “sözleşmeli tarım” modeliyle gerçekleştirileceğini açıklayan Başkan Özcan, yeni bir led ekran macerasına giriyor.

BOLTARTEK’e 30 milyon aktarılacak

Geçtiğimiz hafta gerçekleşen Bolu Belediyesi Meclisi toplantısında gündeme gelen “%100 hissesi Bolu Belediyesine ait olan BOLTARTEK Tarım Ürünleri Kompost ve Konserve Fabrikasının işletilmesi ve gerektiğinde kapasite artırımı işlerinde kullanılmak üzere Belediye bütçesinin ilgili bölümünden 30.000.000 (otuz milyon) lira sermaye transfer edilmesi” konusu, yarın yapılacak Mecliste gerçekleşecek.

 Para geliyor, Kooperatif “Sözleşmeli Tarım” dedi

Sermaye artırımı talebinin ertesi günü ise yine Bolu Belediyesi iştiraklerinden S.S. Köroğlu Kooperatifi bir basın açıklaması yayınlayarak, Bolu’da “Sözleşmeli Tarım” modeline başlayacaklarını ilan etti.

Kooperatif tarafından yapılan açıklamada; “S.S. Köroğlu Organik ve Yöresel Ürünler Kooperatifi tarafından konserve fabrikasında işlenmek üzere 2023 yılı içinde yaş sebze-meyve alımı yapılacaktır. Sözleşmeli Tarım şeklinde alım garantili olarak yapılacak alımlarda Hal giriş fiyatları etkili olacaktır. 

Aşağıdaki listede belirtilen yaş sebze- meyvelerin ekimini ve üretimini yapmak isteyen vatandaşların Köroğlu Kooperatifi Tarımsal Üretim Birimi ile şahsen veya telefonla irtibata geçmeleri ve kaç dönüm ve hangi üründen ekmek istediklerini bildirmeleri gerekmektedir” duyurusu yapıldı.

Kooperatif tarafından üretimi yaptırılacağı ürünler; Sarı Yakan Biber 10 bin kg, Kırmızı Yakan Biber 30 bin kg, Yeşil Makedon Biberi 750 bin kg, Kırmızı Kardola Biberi 200 bin kg, Kırmızı Kiraz Biberi 450 bin kg, Yeşil Jalapeno Biberi 150 bin kg, Kırmızı Kapya Biberi 105 bin kg, Sarı Kapya / Kaliforniya Biberi 30 bin kg, Yeşil Kapya / Kaliforniya Biberi 30 bin kg, Bombay Fasulyesi 120 bin kg, Soğan 100 bin kg, Bamya Sultani 20 bin kg, Kornişon 100 bin kg, Sarı Acı Biber (biberiye) 200 bin kg ve Beyaz Dolmalık Lahana 200 bin kilo olarak açıklandı. Yine Kooperatif açıklamasında sözleşmeli tarım modeliyle bu ürünlerin 4 bin 851 dönüm arazide yetiştirileceğini ve bunun için üretici aradığını ilan etti. Kooperatif sözleşmeli tarım modeliyle yetiştirteceği sebzelerden bu yıl 2 milyon 510 bin kg, alım yapacak.

Öte yandan Kooperatif tarafından yapılan açıklamada ise dikkat çeken diğer bir husus, sözleşmeli tarım modelinden faydalanmak isteyen çiftçiler için başvuru tarihi belirtilmediği görülüyor.

Bolu’nun ne iklimi uygun ne de böyle bir sera var

Hemen hemen tamamı yazlık sebze-meyve olan bu ürünlerin Bolu’da yetiştirilmesi imkansız olmasa da Bolu’nun iklim şartlarına uygun ürünler olmaması dikkat çekiyor.

Tamamen sıcak iklim ve su seven bu sebzelerin Bolu’da açık arazide iklimsel olarak yetiştirilmesi; Nisan-Mayıs ve Haziran aylarındaki günlük hava sıcaklarındaki yaşanan ani düşmeler, dolu yağışları gibi etmenler göz önünde alındığında üretici açısından hem zahmetli hem de çok riskli olarak gözüküyor.

Daha çok örtü altı denilen seracılıkla yetiştirilen bu ürünler için Kooperatifin üretim yapmayı hedeflediği 4 bin 851 dönümlük alana hitap edecek seralar ise Bolu ili genelinde bulunmuyor.

Hububat ekimini yapan ve patates ile mısır ekimi için gün sayan Bolu çiftçisinin bu yıl bu ürünleri tüm maliyetleri ve riskleri göze alarak ekse bile Bolu’nun iklimsel yapısından dolayı hasadın ise 2023 yılı Temmuz ayından önce yapılması da hemen hemen imkansız gözüküyor.

Sadece Bolu çiftçisi ile mi “Sözleşmeli Tarım” yapılacak?

Bolu’dan istenilen miktarda ürün alınması zor gözüktüğüne göre akıllara Kooperatifin Bolu dışından da çiftçilerle sözleşmeli tarım yapmak için sözleşme imzalayıp imzalamayacağı geliyor. Bolu dışından da çiftçileri bu modele dahil edecekse Kooperatifin ürün alımlarında yine Hal giriş fiyatını mı yoksa tarladan alım fiyatını Bolu dışındaki üreticiye ödeyeceği merak ediliyor.

“Bolu Belediyesi bu güne kadar boru üretmiş, taş üretmiş. Biz bugün burada sizlere vizyonumuzu göstermek için bir araya geldik. Bolu Belediyesi artık teknoloji üretecek ve bunu satarak gelir de elde edecek” diyerek yola çıkan Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’ın yeni bir “Çin’e led ekran satacağız” vaadi olarak siyasi kulislerde konuşulan “Sözleşmeli Tarım” modelinin istenilen ürünler açısından Bolu’da hayal olduğu ifade ediliyor.

Bahadır Acar faktörü

Hayali led ekran işinde olduğu gibi Bolu’da yetiştirilmesi hemen hemen imkansız ürünler için sözleşmeli tarım yapacak çiftçi arayan S.S. Köroğlu Kooperatifi’nin başında Genel Müdür olarak Bahadır Acar’ın olması da dikkat çekiyor.
İl il En Çok Biber Yetiştirilen Bölgeler
Ülkemizde en çok Akdeniz, ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir. Akdeniz bölgesinde Antalya’nın demre ilçesi en çok biber yetiştiren ilçe olarak görülmektedir. Ayrıca Marmara bölgesinde Çanakkale kapya biber üretiminde Türkiye’de birinci sıradadır. Biber çeşitleri oldukça farklılık gösterdiğinden kapya biber üretimi olarak bakıldığında sırasıyla; Çanakkale, Manisa, Adana, Şanlıurfa, Antalya, Bursa, Samsun ülkemiz içerisinde en çok biber yetiştiriciliği yapılan iller arasında gösterilmektedir. Ülkemiz soğuk iklime sahip illeri hariç tüm bölgelerinde biber yetiştirilmektedir.

Yorum yazın

Yorum yazmalısınız
İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
UYARI : Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. Ayrıca suç teşkil edecek hakaret içerikli yorumlar hakkında muhatapları tarafından dava açılabilmektedir.
Manşet haberler