Bolu Belediyesi Anabolu Konserve Fabrikasında üretilen ürünler dünyanın birçok ülkesine ihraç edildiği açıklanırken, ürünlerin üzerinde “Anabolu” markasının etiketi olmaması dikkat çekiyor.
İhracat için gerekli başvuruları olmadığı iddia edilen Anabolu Konserve Fabrikasında üretilen konservelerin aracı kurumlar üzerinden yurt dışına satıldığı iddia ediliyor.
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, Anabolu Konserve Fabrikası’nda incelemelerde bulundu. Fabrikayı gezen Özcan, Avrupa ülkelerine ihraç edilecek bazı ürünlerin üretim süreçlerini yerinde denetledi.
Son teknolojiye sahip üretim tesisinde yaklaşık 46 çeşit sebze ve meyve hijyenik koşullarda işlenerek konserve, salamura ve reçel haline dönüştürüyor. Elde edilen konserve, salamura ve reçeller daha sonra yurtdışına ihraç edilerek Bolu’ya ekonomik anlamda önemli katkılar sağlıyor. Fabrikada çalışan yaklaşık 65’i kadın 70 personel, Yunanistan, İtalya, Fransa, Sudi Arabistan gibi birçok ülkeden gelen siparişleri yetiştirmek için canla başla çalışıyor.
İhracatın başında yine Bahadır Acar var..!
Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan göreve geldikten sonra adeta bir joker gibi birçok alanda görev BOLTARTEK Genel Müdürü Bahadır Acar’ın hatırlanacağı üzere başında bulunduğu iştirakin Çin’e akıllı ekran ihraç edilmesi çalışmalarının fos çıkması ve sonrasında iptal edilen Belediye İş Merkezi İhalelerinden sonra görevine son verilerek yine belediye iştiraki olan Köroğlu Tarım ve Teknoloji Kooperatifi'nde görev yapmıştı. Bu görevden alınan Acar şimdilerde BOLTARTEK Genel Müdürü olarak görev yapıyor.
“Çin’e LED ekran ihraç edeceğiz” gibi iddialı bir çıkışla Bolu gündemine gelen Bahadır Acar’ın bu söyleminin hayal olması sonrası, Genel Müdürlüğünü yaptığı BOLTARTEK’te üretilen konservelerin de “Anabolu” markasıyla yurt dışına satılıp satılmadığı da merak konusu oldu.
Konserve Fabrikasını Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan’a gezdirerek açıklamalarda bulunan Acar; “Üç ayrı bantta dört farklı ürün çıkıyor: Kapya biber, kiraz biber, yaprak sarması ve salamura mantar. Toplamda 46 farklı çeşit ürünümüz var. Şuan da almış olduğumuz siparişlerin tamamı ihracat siparişi. Yani yurt dışına ürün ihraç ediyoruz. Yunanistan, İtalya, Fransa, Sudi Arabistan bu ülkelerden sadece bazıları. Şuan ki talep, aldığımız siparişin 10 katı. Fakat biz müşteriyi mağdur etmemek ve kapasiteyi doğru ayarlamak için yüzde 90’ını bekletiyoruz” dedi.
Elma dışında Bolulu üreticilerin ürünlerinin değerlendirilemediği Konserve Fabrikasında günde kaç ton üretim yapıldığı ve bugüne kadar ne kadar yurt dışına satış yapıldığı resmi rakamlarla açıklanmazken, sevkiyata hazır bekleyen paletlerdeki konservelerde “Anabolu” etiketinin olmaması dikkat çekti.
Çin’e satılacak Led ekranlarla Bolu kamuoyunda ismi duyulan Bahadır Acar’ın neden yurt dışına sattığı konservelerin üzerine Bolu’nun damgasını vurmadığı ise merak konusu oldu.
Konu ile ilgili yaptığımız araştırmalarda firma adına yurt dışına satışla ilgili herhangi bir izin müracaatı olmadığı bilgisine ulaşıldı. BORTAKTEK adına yurt dışı satışlarda aranan belgelerin yetkili kurumlardan alınmamasından dolayı konservelere etiket vurulmadığı, satışın aracı firma üzerinden yapıldığı iddialarını gündeme getirdi.